Облік внутрішнього відпуску товарів на торговельних підприємствах, Детальна інформація

Облік внутрішнього відпуску товарів на торговельних підприємствах
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 20.7
Скачувань: 997
Відпущено товари з торговельного підприємства (складу, крамниці, тощо) на потреби санітарно-гігієнічного характеру. У видатковій накладній значиться:



Товари за купівельними цінами - 50 грн.

Податок на додану вартість, 20% від 50 - 10 грн.

Разом 60 грн.

Облікова продажна вартість товарів - 75 грн.



За даними прикладу 8 необхідно скласти бухгалтерські проводки на списання товарів, використаних для власних виробничих потреб:

Дт 44 і ін. - Кт 41- 1 (2, 3) - 50

Дт 42-1 (2, 3) - Кт 41-1 (2, 3) - 25 (75 - 50)

15. Якщо прийняти, що вказані в прикладі 8 товари відпущені власному виробничому підприємству (на одному з торгівлею балансі) з торговельною націнкою на ці товари на користь складу (оптової торгівліЇ) в розмірі 10% від купівельної вартості товарів (10% від 50 = 5), то бухгалтерські проводки будуть наступними:

1. За даними товарного звіту складу:

Дт 05 - Кт 41-1 - 55 (50+5)

Дт 42-1 - Кт 41-1 - 20 (75-55), в т.ч. ПДВ - 10

2. За даними матеріального звіту виробничого підрозділу підприємства:

Дт 05 - Кт 41-2 - 55 (50+ 5)

В даному випадку ПДВ віднесено на збільшення податкового кредиту при передоплаті товарів, що надійшли від постачальника, або на збільшення податкового з ПДВкредиту на товари, одержані від постачальників без передоплати, які використані для власних виробничих потреб, і підтверджується податковою накладною на ці товари.

16. До внутрішнього відпуску товарів відноситься також передача (т.зв. внутрішня перекидка) товарів із однієї крамниці іншій, із одного підпримємства громадського харчування іншому.

При передачі товарів із крамниці в крамницю, із одного підприємства громадського харчування в інше товари і продукти виписуються і оприбутковуються за обліковими продажними цінами. Якщо підприємства громадського харчування мають різні категорії і відповідно різний рівень торговельної націнки, то різниця в сумі торговельної націнки відноситься на збільшення або зменшення сум торговельних надбавок на рахунку 42-3.

У зв’язку з тим, що передача товарів від однїєї матеріально відповідальної особи іншій здійснюється при цьому за обліковими продажними цінами в межах одного виду торговельної діяльності, передача товарних надбавок не потрібна.

У разі передачі товарів із роздрібної торгівлі громадському харчуванню та навпаки необхідно здійснити передачу відповідних сум товарних надбавок (відповідно Дт 42-2 – Кт 42-3 та Дт 42-3 – Кт 42-2).

17. Приклад 9. На відображення в обліку передачі товарів і продуктів зі складу ресторану торговельного підпориємства кафе «Надія» на одному балансі.

Зі складу ресторану передано товари і продукти кафе «Надія». За видатковою накладною складу ресторану вартість товарів і продуктів за продажними цінами ресторану складає 480 грн., в тому числі:

Товари і продукти за договірними купівельними цінами - 300 грн.

Податок на додану вартість, 20% - 60 грн.

Торговельна націнка ресторану, 40% від 300 - 120 грн.

Разом за продажними цінами 480 грн.

В кафе «Надія» товари и продукти мають бути оприбутковані за продажними цінами кафе з врахуванням розміру торговельної націнки, встановленого для нього. За прибутковою накладною кафе «Надія» значиться:

Товари і продукти за договірними купівельними цінами - 300 грн.

Податок на додану вартість, 20% - 60 грн.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes