Зовнішньоекономічна діяльність - як об`єкт бухгалтерського обліку, Детальна інформація

Зовнішньоекономічна діяльність - як об`єкт бухгалтерського обліку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Міжнародні відносини
Автор:
Розмір: 8.3
Скачувань: 1947
(Дт 68 - Кт 60 лише після 1.01.99 р. згідно з п. 3 Інструкції).

9. Так, як показано в операціях 4 і 5, повинні відображатись в обліку суми податкового кредиту з ПДВ згідно з пунктом 3 Інструкції.

Відповідно до п. 12.9.2. змін і доповнень до Інструкції від 17.10.97р. № 218 при оплаті товарно-матеральних цінностей (робіт, послуг) після їх одержання треба скласти бухгалтерську проводку:

Дт 60 - Кт 51 - на суму оплати вартості одержаних цінностей, включаючи ПДВ, і одночасно треба зробити запис:

Дт 68 - Кт 67-2 - на списання нарахованого при одержанні цінностей податкового кредиту.

Отже, п. 12.9.2. доповнень до Інструкції суперечить п.3. Інструкції.

10. Відображення в обліку оплати товарно-матеріальних цінностей постачальникам двома способами не допустиме, бо викличе значні ускладнення в облікових записах, плутанину в аналітичному обліку розрахунків з постачальниками. А взагалі п. 12 Інструкції відноситься лише до бухгалтерських записів у жовтні 1997р. - першому місяці чинності закону про ПДВ. Тому доповнення до Інструкції згідно з п. 12.9.2. слід було внести до п.3. Інструкції та уніфікувати записи, пов’язані з оплатою товарно-матеріальних цінностей постачальникам.

На наш погляд, було б методологічно вірним, раціональним та сприяло б спрощенню бухгалтерського обліку здійснення вказаних вище записів у порядку, передбаченому п. 12.9.2. змін та доповнень до Інструкції:

Дт 60 - Кт 51 - на суму передоплати і післяоплати цінностей постачальникам, включаючи ПДВ, і одночасно на суму сплаченого постачальникам ПДВ і нарахованого до одержання цінностей податкового кредиту:

Дт 68, субрахунок "З податку на додану вартість"

Кт 67-2 "З податкового кредиту"

Такий порядок записів доцільний ще й тому, що аналогічно відображається в обліку ПДВ, одержаний в складі авансових платежів від покупців (Дт - 51 - Кт - 62 і Дт 67-1 - Кт 68). В цьому разі забезпечуватиметься єдинй принцип записів в обліку передоплат товарно-матеріальних цінностей.

Для забезпечення і перевірки правильності останнього запису ( Дт 68 - Кт 67-2) на нарахування суми податкового кредиту в обліковому регістрі по кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" необхідно виділити записи сум сплаченого постачальникам ПДВ, враховуючи структуру цього регістра на підприємстві.

Правильне, що відповідає нормативним документам, відображення в бухгалтерському обліку надходження на підприємство цінностей від постачальників має важливе значення для контролю за їх наявністю та рухом, а також для своєчасності і повноти сплати до бюджету податку на додану вартвсть, для уникнення штрафних санкцій, пов’язаних з помилками в обліку податку на додану вартість.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes