Організація cпортивної гурткової роботи, Детальна інформація

Організація cпортивної гурткової роботи
Тип документу: Реферат
Сторінок: 10
Предмет: Фізкультура
Автор:
Розмір: 39.1
Скачувань: 1957
Положення складається за 2—3 місяці до змагань і доводиться до відома всіх фізкультурників. Найкраще складати його одночасно з календарем спортивних змагань.

Положення передбачає мету і завдання змагань, виявлення сильніших команд цехів, бригад, відділів та окремих спортсменів, пропаганду даного виду спорту.

Далі визначається, хто здійснюй загальне керівництво змаганнями (рада колективу фізкультури), вказується, що безпосереднє проведення змагань покладається на головну суддівську колегію, затверджену радою колективу фізкультури.

У Положенні вказується, хто допускається до змагань (фізкультурники і спортсмени, які пройшли відповідну підготовку і за станом здоров'я допущені лікарем до участі у змаганнях), в цьому ж розділі говориться і про склад команд від кожного цеху, бригади, факультету, класу тощо.

Слід ретельно продумати і скласти програму змагань, зазначивши вправи, довжину дистанцій, види естафет, розрядність учасників тощо. Особливо чітко має бути викладений порядок визначення переможців і місць, зайнятих командами та окремими учасниками, щоб уникнути різного тлумачення цих важливих умов у ході і після закінчення змагань.

Для суддівської колегії (особливо малодосвідченої) найскладнішим є підведення підсумків змагань, тому в Положенні необхідно обумовити псі сторони цього питання. Як бути, наприклад. коли дні або декілька команд наберуть однакову кількість очок (балів)? В цьому випадку команду-переможницю визначають за найбільшою кількістю перших, других, третіх і т. д, особистих місць, що здобули учасники команди, за найкращими досягненнями спортсменів старших спортивних розрядів або за найкращими результатами, досягнутими у важчих видах програми (наприклад, у легкій атлетиці — довжина дистанції, багатоборство тощо). В таких видах спорту, як боротьба, бокс, теніс, фехтування при рівності очок у двох і більше команд перевага надається тій, яка має краще співвідношення кількості чистих перемог або часу, витраченого на ці перемоги,— в боротьбі, очок оцінки бою — в боксі, виграних ігор — у тенісі, завданих уколів — у фехтуванні.

В цьому ж розділі слід сказати про додаткові правила оцінки та послідовність їх застосування. В командних видах спорту при рівності очок у двох команд, які борються за перше місце, перевага надається команді, яка виграла зустріч між ними. Якщо три команди закінчили змагання з однаковою кількістю очок та мають взаємні поразки, місця між ними розподіляються за більшою кількістю перемог або додатковими зустрічами між ними. В командних змаганнях, які провадяться круговим способом, за перемогу команді нараховується 2 очка, за нічию — 1 очко, за поразку— О очок.

У змаганнях з легкої і важкої атлетики, лижного спорту, плавання і т. ін., де результати виражені цифровими показниками (кілограмами, секундами, метрами), командні місця визначаються відповідно до результатів, показаних заліковими учасниками. (Термін «залікові учасники» означає, що кожна команда виставляє, наприклад, на кожний вид легкої атлетики по п'ять чоловік, а до заліку, відповідно до Положення, входять результати, скажімо, лише трьох учасників, які покажуть кращий результат. Ці три учасники й будуть «заліковими»). При цьому місце кожній команді визначається або за кращою сумою результатів, або за спеціальною таблицею очок. В останньому випадку складаються очки залікових учасників, і місце команди визначається за їх найбільшою сумою.

Для визначення командних місць можна застосувати і систему заліку за найменшою сумою очок, тобто за сумою особистих місць, зайнятих заліковими учасниками команд. При цьому за кожне І місце команді нараховується 1 очко, за ІІ-е місце — 2 очка, за ІІІ-е - три і т. д. Наведений спосіб найчастіше застосовується при проведенні змагань з важкої атлетики, боротьби та інших видів спорту.

В Положенні про змагання необхідно передбачити нарахування штрафних очок командам за невиставлених учасників. Так, якщо відповідпо до Положення про змагання на особисто-командну першість, скажімо, з настільного теніса кожен цех (бригада) повинен виставити команду в складі 10 учасників (6 чоловіків і 4 жінки), а дна з них виставили команди в складі 8 чоловік (5 чоловіків і 3 жінки), в цьому випадку за кожного невиставленого учасника команді нараховуються очки як за останнє місце плюс одне штрафне очко. Наприклад, якщо серед чоловіків було 30 учасників, то команді, яка не виставила учасника, нараховується 31 очко (за останнє особисте місце — ЗО очок плюс штрафне очко).

Так же роблять у всіх випадках, коли команди не додержали вимог Положення про кількість залікових учасників. Цей пункт примушує; організаторів спортивної роботи дбати про підготовку не одиниць спортсменів, а цілих команд.

Далі в Положенні вказується система нагородження учасників і команд (перехідні призи за І командні місця, грамоти за II—III командні місця, грамоти за перші три особисті місця). Окремо можуть бути встановлені призи за найбільшу масовість, наприклад, при проведенні легкоатлетичних, лижних, велосипедних кросів, конкурсів і т. д.

Наприкінці встановлюються строки запису на участь у змаганнях або подачі заявок, а також розклад тренувань перед змаганнями, проходження медичного огляду та графік змагань по днях і годинах.

Суддівська колегія змагань. Важливою ділянкою підготовки спортивних змагань будь-якого масштабу є своєчасне комплектування суддівських колегій. Серйозну увагу необхідно приділити доборові головної суддівської колегії. Головний суддя, його заступники, головний секретар та старші судді добираються з числа найбільш кваліфікованих та досвідчених суддів.

Громадський інструктор повинен пам'ятати, що добре підготувати спортсменів до змагань, це ще не все. Треба заздалегідь сформувати суддівську колегію, провести з суддями семінар, на якому розглянути Положення про змагання і визначити правильне, єдине тлумачення правил змагань,— інакше вони не пройдуть на належному рівні.

Суддівська колегія і, насамперед, головна суддівська колегія не тільки провадить змагання, а й повинна готувати їх. За кілька днів до змагань складається графік їх проведення по днях і годинах; разом з радою колективу фізкультури, бюро секції встановлюється порядок відкриття змагань, нагородження переможців (нагородження переможців особистої і командної першості треба обов'язково провадити в день закінчення змагань), закриття змагань; готуються місця змагань, інвентар, обладнання, суддівська документація тощо.

З метою забезпечення змагань власними суддівськими колегіями в кожному колективі фізкультури, залежно від обсягу спортивної роботи і наявності суддів з спорту, створюються суддівські колегії або суддівські групи, Суддівська група обирає голову і секретаря, а там, де створюється суддівська колегія, обирається президія на чолі з головою президії та секретарем.

Основними завданнями суддівської колегії (групи) є проведення змагань з окремих видів спорту, спартакіад, товариських матчових зустрічей та інших спортивних заходів. З цією метою суддівська колегія (група) організує вивчення правил змагань, провадить семінари по підготовці суддів з спорту, по підвищенню кваліфікації суддівських кадрів, відкриті розбори суддівства змагань, на яких узагальнюється досвід, виявляються недоліки, помилки, допущені в ході змагань.

Нижче наводяться права і обов'язки суддів спортивних змагань, загальні для багатьох видів спорту.

Головний суддя:

а) очолює суддівську колегію і керує змаганнями в цілому, відповідає за підготовку і проведення змагань у відповідності з правилами й Положенням про змагання;

б) розподіляє обов'язки між суддями, розробляв графік проведення змагань по днях і годинах;

в) провадить засідання суддівської колегії перед початком та після закінчення змагань, а також під час змагань, якщо виникає така потреба;

г) перевіряє готовність місця змагань, обладнання та інвентаря, а також забезпечення змагань медичним обслуговуванням;

д) розглядає протести і приймає по них рішення;

е) складає звіт про проведення змагань.

Головний суддя має право: підмінити початок проведення змагань, якщо місця змагань, обладнання або інвентар виявились непридатними; перенести дальше проведення змагань на інший день в разі несприятливих метереологічних умов; зробити зміни у програмі й розкладі змагань, якщо під час їх проведення виникає в цьому потреба; робить по ходу змагань переміщення суддів; звільняє від суддівства суддів, які порушують правила, припускають помилки або не справляються зі своїми обов'язками; скасовує рішення суддів і приймає своє рішення, якщо вігі, перебуваючи на місці змагань, особисто переконався в помилковості рішення суддів.

Головний суддя не має права вносити зміни керують окремими ділянками підготовки.

Заступник головного судді. На змаганнях з великою кількістю учасників на допомогу головному судді виділяється один або декілька заступників. За вказівкою головного судді, вони керують окремими ділянками підготовки і проведення змагань. Під час відсутності головного судді один із заступників виконує його обов'язки.

Головний секретар приймав Іменні заявки від команд і колективів, готує всі матеріали і суддівську документацію, керує роботою секретарів окремих видів змагань та контролює її, видає особисті номери учасникам, перевіряє протоколи, які надходять до секретаріату від суддівських бригад, виводить особисті й командні місця змагань.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes