Органогенні елементи(вуглець, кисень, водень, азот), Детальна інформація

Органогенні елементи(вуглець, кисень, водень, азот)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Хімія
Автор: Скрипник Леся
Розмір: 12.3
Скачувань: 2155
При хронічних отруєннях – хронічні запальні процеси верхніх дихальних шляхів, хронічні бронхіти, емфізема, пониження кров‘яного тиску, зеленуватий налет на зубах, руйнування коронок різців.

Перша допомога при отруєннях сполуками азоту – перенести постраждалого на свіже повітря, забезпечити повний спокій, вдихання кисню. По назначенню – засоби для серця, при зупинці дихання – лобелін. Потім обов‘язкове транспортування постраждалого в лежачому стані в стаціонар. При признаках починаючого окату ленів – внутрішньовенно 10-20мл 10% розчину хлориду кальцію, 20 мл 40%розчину глюкози з аскорбіновою кислотою (500мг), киснева терапія.

Лікування отоку, що розвився залежить від типу гіпоксемії. При “синьому типі” – переривчасте введення кисню (карбоген протипоказаний), кровопускання (200-300мл), при необхідності – повторення його через 6-8 годин; рекомендуються засоби, що понижують кров‘яний тиск, засоби від серця. При “сірому” типі аноксемії – стимуляція дихального і вазомоторного центру шляхом переривчатого вдихання карбогену, кофеїн, ефедрин, внутрішньовенно 50-100 мл 40% розчину глюкози. Кровопускання протипоказано. В цілях профілактики і лікування пневмонії - раннє назначення сульфіналамідів і антибіотиків.

ВОДЕНЬ (Hydrogenium, H) – хімічний елемент VII групи періодичної системи елементів Д.І. Менделєєва.

В. Використовується в великих кількостях для синтезу аміаку, для отримання маргарини та рослинних масел, рідкого палива з кам‘яного вугілля, для наповнення повітряних апаратів, для автогенної зварки і отримання дуже низьких температур. Важкі ізотопи водню використовуються при вивченні механізму хіміч., біохім, фізіолог. процесів, а також в атомній енергетиці.

Чистий водень – безколірний, без запаху і смаку газ, що складається з двух молекул – Н2. це самий легкий із усіх відомих газів.

В земній корі міститься коло 1% по вазі, або 17,25 атомних проценти водню. Відносний вміст в атмосфері збільшується з висотою на рівні моря він становить0,00005% по об‘єму, верхні ж слої (вище 100 км)складаються в основному з нього. Вільний водень міститься в горючих газах, що виділяються із землі. Він виникає при гнитті і бродінні органічних речовин і тому міститися в кишкових газах людини і тварин. Основна маса водню знаходиться в зв‘язаному стані у вигляді різноманітних сполук. Найбільш поширеними з них являється вода, в склад якої входить 11,19% водню. Відома велика кількість сполук водню з вуглецем (вуглеводні). Водень входить в склад нафти, кам‘яного вугілля, деяких мінералів.

В лабораторіях водень отримують дією кислот на метали, наприклад сірчаної кислоти на цинк:

H2SO4+Zn=H2+ZnO4.

В техніці водень отримують:

1) з природного газу, що складається в основному з метану, який змішують з водяною парою і киснем і нагрівають до температури 800-9000 в присутності каталізатора:

2СН4+О2+2Н2О=2СО2+6Н2;

2) при електролізі розчинів хлориду натрію та хлориду калію як побічний продуктів виробництві лугів, гіпохлоридів і хлоратів.

При існуючих умовах водень з‘єднується з більшістю елементів головних пігруп періодичної системи елементів. З киснем утворює воду (Н2О) і перекись водню (Н2О2). При згоранні водень на повітрі чи в кисні утворюється вода і виділяється тепло:

2Н2+О2=2Н2О+115,74кал.

Загорання водню відбувається при температурі коло 580. суміш водню і кисню в об‘ємному відношенні 2:1 (гримучий газ) вибухонебезпечна.

Знаходження і кількісне визначення газоподібного водню в суміші з іншими газами відбувається охолодженням газової суміші рідким повітрям; при цьому всі інші гази, крім гелію і неону, повністю конденсуються. Визначення хімічно пов‘язане воднем відбувається шляхом окислення його в воду.

PAGE

PAGE 1

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes