Нітрати. Азотні добрива, Детальна інформація

Нітрати. Азотні добрива
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Хімія
Автор:
Розмір: 7.5
Скачувань: 2467
\x00B2

\x20AC







\x017E

c

¬

®

\x1800бас, шинки, окосту, деяких сортів сиру і риби. Він відновлюється мікроорганізмами до нітриту натрію NаN02, перешкоджає окисненню м'яса і зберігає рожевий колір м'ясних виробів, поліпшує смак сирів, облагороджує їх запах.

У домашніх умовах використання нітратів і нітритів неприпустиме, бо вживання навіть дещо перевищеної норми цих солей може призвести до порушення функції крові як переносника кисню й створити загрозу для життя. Адже нітрати спричинюють набряк легенів, кашель, блювоту і серцеву недостатність.

Нітрити, зокрема NаN02, у шлунково-кишковому тракті утворюють високотоксичні сполуки (нітрозаміни), що вражають печінку і спричинюють розвиток злоякісних пухлин.

На жаль, багато хто вже перебуває під впливом нітрозамінів. Вони хоч і у невеликих кількостях, але є в забрудненому повітрі та сигаретному диму. Не завадить згадати про нітрити і нітрозаміни, перш ніж закурити чергову сигарету.

Отже, в сільському господарстві, у харчовій промисловості з нітратами треба поводитися грамотно:

неухильно дотримуватися норм внесення їх у грунт, запобігати надлишку нітратів, тоді їх вміст у фруктах, овочах та інших продуктах не перевищуватиме гранично допустимої концентрації (5 мг/кг на добу).

Зменшити кількість нітратів можна, якщо всі овочі, плоди, в тому числі цитрусові, перед вживанням ретельно помити гарячою водою, після чого яблука, огірки почистити, а з моркви вирізати серцевину. Зниженню шкідливого впливу на організм нітратів і нітритів сприяє вживання вітамінів, особливо А, Є, В9.

Завдання для самопідготовки

70. Напишіть рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:

оксид азоту (IV) азотна кислота нітрат калію нітрит калію.

71. Внаслідок нагрівання 40 г суміші, яка містить нітрат натрію, добуто кисень об'ємом 4,48 л (н. у.). Масова частка NаNОз у вихідній суміші становить;

1) 30%; 2) 50%; 3) 85%; 4) 95%.

72. Як здійснити такі перетворення?

NH3 N2 NO

(NH4)SO4 NO2

NH4NO3 HNO3

73. Назвіть сполуки Х і V і напишіть рівняння реакцій, М допомогою яких можна здійснити такі перетворення:

a) HNO3 x N2O b) HNO3 y NO2

перебігу цих реакцій.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes