Франсіс Бекон, Детальна інформація

Франсіс Бекон
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Філософія
Автор: basst basst@online.con.ua
Розмір: 11.2
Скачувань: 2569
Друга таблиця — негативні інстанції, тобто відхилення чи відсутність наявності очікуваного. Ця таблиця перелічує випадки, коли властивість відсутня, хоча за зовнішніми ознаками вона повинна бути присутньою.

Порівняння цих таблиць дає змогу вченому на кожний позитивний випадок знайти негативний, що засвідчує розбіжність між сутністю та формою.

Третя таблиця — ступенів, чи порівнянь. Вона дає дослідникові ступені залежності присутності відповідної властивості від інших властивостей.

Математичний аналіз ступенів залежності одних властивостей від інших у багатьох випадках дає змогу відкрити залежності та закономірності, які під час їх подальшого вивчення, під час їх подальшої математизації можна зафіксувати у формі чіткої математичної конструкції — закону науки. Закони науки відображають математично сформульоване відношення причин та наслідків, знаючи які можна успішно використовувати природу у людських потребах.

Пізнання природи, констатує Бекон, суттєво відрізняється від пізнання людини чи антропологічного пізнання. Антропологія розглядає людину як окрему одиницю та члена суспільства. В останньому випадку таке знання становить політику. Наука про людину поділяється на науку про тіло — фізіологію та науку про душу — психологію. Хоча душа, на думку Бекона, має матеріальну основу, але її неможливо вивчати засобами математики, бо відношення причин та наслідків процесів у душі не підкоряється кількісним властивостям. Причину такого непідкорення Бекону не вдалося виявити, тому він визнавав, що дану проблему повинна вирішити майбутня наука.

Свого часу Френсіс Бекон у своїй праці “Новий Органон” окреслив три шляхи пізнання - “шлях павука”, “шлях мурахи” та “шлях бджоли”.

Слабкістю “шляху павука” є притаманне йому ігнорування важливих фактів, що приводить до спекулятивних конструкцій, що йдуть від самого шукача істини. “Шлях мурахи” - це повна протилежність попередньому. Той, хто йде ним, акумулює масу фактів, що теж ускладнює узагальнення та правильність висновків. Сер Бекон вирізняє найдосконаліший метод, який гармонійно доповнює два інших, зрівноважуючи поєднання емпіричного та теоретичного пізнання - “шлях бджоли”.

Висновок

Френсіс Бекон визначив зміст і смисл наукового методу пізнання, виділивши в ньому значення експерименту і вказав на індукцію як головний шлях до гіпотези.

Він визначив мету науки як спосіб принести користь людству. Більшість законів природи, які здаються універсальними, як вияснилося справедливі лише в певних умовах, поки не має причин підозрювати обмеженість або недостатність самого наукового підходу до вивчення природи. "Истина, - писал Френсіс Бекон, - дочь времени, а не авторитета".

Бекону вдалося точно визначив не стільки мету Знання, скільки його роль в майбутньому світі технологій і, перш за все, в капіталістичній Англії.



Список використаної літератури:

Надольний Я.І. Філософія. Підручник. – К., 2000 р.

Енциклопедія з філософії. – М., 1994 р.

Булатов М.А. Философия. Учебное пособие для студентов вузов. – К., “Фіта”. 1994 р.

Г.А. Заїченка, В.М. Саратовського, І.І. Кального, В.І. Даниленка. Філософія. Підручник для вузів. К., “Вища школа”., 1995 р.

PAGE

PAGE 2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes