Автоматизація виробництва. Етапи розвитку та перспективи., Детальна інформація

Автоматизація виробництва. Етапи розвитку та перспективи.
Тип документу: Курсова
Сторінок: 6
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Дерев'янко С.В.
Розмір: 19.2
Скачувань: 5917
аналіз одержаної інформації, порівняння існуючої виробничої ситуації із даною;

прийняття рішення про дію на об\x0313єкт у певному напрямку та оцінка можливості реалізації такої дії;

реалізація управління, тобто формування дії за допомогою відповідних технічних засобів.

Якщо людина не бере участі у формуванні управляючої дії, управління називається автоматичним. У складних системах і ситуаціях прийняття остаточних рішень щодо управління залишається за людиною, тоді управління є автоматизованим. Відповідно до цього системи називаються автоматичними чи автоматизованими. В першому випадку за людиною залишаються лише функції по обслуговуванню системи і контролю за її функціонуванням. В другому - технічні засоби забезпечують людину оперативною інформацією, але остаточне рішення, тобто етапи оцінки ситуації та формування управлінь, приймає вона сама. Автоматичне управління і відповідно автоматичні системи є більш досконалими, вони знаходяться на вищому ступені розвитку.

При здійсненні процесу управління часто доводиться спочатку відшуковувати потрібний режим роботи, а потім його підтримувати. В окремих випадках для простих об\x0313єктів значення технологічних параметрів задаються наперед, тоді системи називаються системами автоматичного регулювання САР. Сучасні автоматичні та автоматизовані системи є за своєю структурою розподіленими і базуються на мережових технологій з використанням мікропроцесорних засобів.

Об\x0313єкт автоматизації - будь - який технологічний апарат, процес, машина, установка які підлягають автоматизації.

Сучасні системи автоматизації об\x0313єднуються у складні комп\x0313ютерно - інтегровані системи. Розглядаючи їх, слід передусім, наголосити на тому, що сукупність взаємоз\x0313язаних і взаємодіючих елементів у них призначена для досягнення певних цілей. сукупність елементів системи та характери зв\x0313язків між ними визначаються структурою останньої. При створенні й аналізі систем автоматизації виділяються такі структури:

функціональну - сукупність частин для виконання окремих функцій: одержання інформації, її обробки, передачі і т.д.;

алгоритмічну - сукупність частин для виконання певних алгоритмів обробки інформації;

технічну - сукупність необхідних технічних засобів як відображення функціональної та алгоритмічної структур.

Основні переваги автоматизації полягають у можливостях забезпечити:

- зростання продуктивності та поліпшення умов праці;

- виконання робіт в важкодоступних та взагалі недоступних для людини сферах (радіоактивні зони, космос окремі види металургійного та інших виробництв);

- підвищення точності, якості технологічних процесів і відповідних виробів;

- зростання надійності та техніко - економічних показників і загальної культури виробництва та кваліфікації обслуговуючого персоналу.

Автоматизація виробництва проводиться автоматичних пристроїв, які можна класифікувати за різними ознаками. Однією з найпоширеніших є класифікація за функціональним призначенням пристрою, згідно з якою виділяють такі автоматичні пристрої:

автоматичного контролю та сигналізацію;

автоматичного захисту;

обчислюванні;

автоматичного керування.

Пристрої автоматичного контролю та сигналізації забезпечують контроль за перебігом технологічних процесів, станом приміщень та відповідно сигналізацію. При нормальних умовах процесів використовується оптична сигналізація, а при появі відхилень від цих умов - оптична та акустична сигналізація.

Пристрої автоматичного захисту забезпечують захист об\x0313єктів при появі загрози для обладнання, продукції або обслуговуючого персоналу.

Обчислювально - лічильні пристрої виконують самостійно складні розрахунки робіт супутників, ракет, найвигідніших технологічних режимів роботи, експрес - аналізу та ін. .

Блокуючі пристрої мають призначення не допускати виконання хибних команд.

Пристрої автоматичних керування забезпечують бажані зміни в ході процесів. Це - найскладніші й дуже поширені пристрої автоматики, роботу яких вивчає "Теорія автоматичного керування". Управління - це цілеспрямована дія на об'єкт яка забезпечує оптимальний чи заданий режим його роботи. Процес управління складається з ряду елементарних операцій та етапів, які є спільними для технічних систем і систем живої природи. Незалежно від мети, призначення, структури об\x0313єкта процесу управління передбачає виконання таких операцій, як:

одержання та попередня обробка інформації про фактичний стан об\x0313єкта, системи і навколишнього середовища;

аналіз одержаної інформації, порівняння існуючої виробничої ситуації із заданою;

прийняття рішення про дію на об\x0313єкт у певному напрямку та оцінка можливості реалізації такої дії;

реалізація управління, тобто формування і здійснення дії за допомогою відповідних технічних засобів.

ПРОБЛЕМИ АВТОМАТИЗАЦІЇ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes