Інформаційна безпека в сучасному світі, Детальна інформація

Інформаційна безпека в сучасному світі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Психологія
Автор: Oleg Kubay
Розмір: 23.1
Скачувань: 3782
Інформаційні загрози та їх різновиди

Розглядаються зовнішні і внутрішні загрози ІБ, а також заходи і засоби протистояння і боротьба проти несанкціонованого доступу до інформації.

Зовнішні загрози

інформаційному простору;

інформаційному суверенітету;

внутрішній стабільності;

діяльності державного або недержавного органів і фірм.

Внутрішні загрози

національній безпеці;

для впливу на свідомість суспільства;

доступу до інформаційних ресурсів країни;

Типи міжнародних інформаційних операцій і основні засоби їх здійснення

Насьогодні у світі розроблені спеціальні міжнародні інфориаційні операції, які називаютья інформаційними війнами, які здійснюються за допомогою спеціальних установ, дипломатичних представників у країнах перебування; спеціальних технологій, які включають в себе новітні досягнення у галузі інформації і комунікацій.

Приклади (інформаційних операцій):

“Буря в пустелі”, “Грім в пустелі” в районі Перської затоки;

“Відродження надії “у Сомалі;

“Спільні зусилля” у Боснії та Герцоговині;

“Автономія Албанії”;

“Шторм на Гаваях”;

Інформаційна операція – це інформаційна підготовка суспільства до проведення певних дій: військового, економічного чи поліітичного втручання.

З точки зору інформаційної безпеки загрози поділяються на зовнішні і внутрішні.

До зовнішніх відносять такі заходи і засоби здійснення інформаційних операцій, наслідком яких є політичний, економічний вплив на інші держави, що здійснюється на основі новітніх інформаційних технологій.

Ідея інформаційної парасольки (див. статтю "Головна сила Америки – її інформаційні можливості") зараз замінює ідею ядерної парасольки і вважається одним із стратегічних напрямків впливу США на нейтральні держави, а також на держави певного блоку.

До інформаційної експансії можна віднести поширення сфери впливу ТНК у певному регіоні з метою конкуренції, завоювання інформаційного ринку і одержання прибутків від видів інформаційної діяльності.

Інформаційна війна

Інформаційні війни здійснюються для забезпечення політичних, економічних інтересів політичних партій, урядів, політичних рухів для реалізації влади і реалізації національних інтересів на території іншої держави або в окремих регіонах.

Інформаційна війна має також іншу назву – "інформаційна операція" і застосовується з метою пропаганди ідей масованого впливу на громадську думку, а також для вивчення реакції міжнародного співтовариства на ті чи інші прогнозовані рішення.

Інформаційна війна має два аспекти (два види забезпечення):

технологічний аспект;

ідеологічний аспект.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes