Загальні поняття про банківське право, Детальна інформація

Загальні поняття про банківське право
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Правознавство
Автор: Жека
Розмір: 10.4
Скачувань: 3051
• укази і розпорядження Президента України. Наприклад, Укази Президента України від 12 червня 1995 р. "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки", від 29 січня 1997 р. "Про Державний інвестиційно-кліринговий Комітет", розпорядження Президента України від 25 травня 1995 р. "Про заходи щодо розв'язання кризи платежів і підтримку вітчизняних виробників"; постанови Кабінету Міністрів України, які приймаються відповідно до ст. 117 Конституції України і є обов'язковими до виконання на всій території України. Зазначені акти видаються на підставі п. З ст. 116 Конституції України, де зазначено, що Кабінет Міністрів України забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики. Наприклад, постанови Кабінету Міністрів України "Про вдосконалення системи розрахунків за споживчу електричну і теплову енергію" від 21 травня 1997 р.; "Про врегулювання окремих питань взаєморозрахунків із належних до. бюджетів платежів" від 21 лютого 1997 р. та ін.;

• нормативні акти міністерств, державних комітетів, у тому числі НБУ, що стосуються сфери банківської діяльності. Ці акти приймаються у формі постанов, положень, наказів, інструкцій, правил тощо в межах визначеної їх компетенції. Наприклад, постановами правління НБУ від 2 лютого 1995 р. затверджено "Порядок ведення касових операцій у народному господарстві України", від 7 травня 1997 р. — "Положення про порядок реєстрації одержання резидентами кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів"; наказом Міністерства фінансів України та Міністерства економіки України від 25 лютого 1997 р. затверджено "Порядок виписування та погашення простих векселів, що видаються вітчизняними нафтопереробними заводами у разі поставки на ці заводи нафти суб'єктами підприємницької діяльності — резидентами". До цієї групи належать також нормативні акти, прийняті асоціаціями та господарюючими суб'єктами (наприклад, рішення асоціації комерційних банків та локальні акти — статути комерційних банків, установчі договори, положення про філії, представництва).

У правовому відношенні важливе значення має запровадження Указом Президента України від 3 жовтня 1992 р. в Україні державної реєстрації відомчих нормативних актів, що здійснюється Міністерством юстиції України (щодо актів, прийнятих центральними органами) та управліннями юстиції областей і міст Києва і Севастополя (щодо актів місцевих органів управління). Це правило поширюється і на нормативні акти, які видаються НБУ, якщо суб'єктом їх є фізична особа. Державна реєстрація відомчих нормативних актів спрямована на реалізацію принципу верховенства закону та забезпечення законності актів відомчого нормотворення, їх відповідності законам, дотримання охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, підприємств, установ та організацій в Україні.

Серйозною вадою відомчого нормотворення є хибна практика НБУ приймати нормативні акти у формі телеграм, що суперечить поняттю нормативного акта і не передбачено законом як форма існування офіційного документа.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes