Необхідність ефективного формування банківських ресурсів, Детальна інформація

Необхідність ефективного формування банківських ресурсів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 22
Предмет: Екологія
Автор:
Розмір: 119.6
Скачувань: 1374
% ставка за користування депозитом;

зобов’язання банку повернути суму, яка внесена на депозит;

підписи сторін: керівника виконавчого органу банку або уповноваженої на це особи та вкладників.

Угода укладається у 2-ох примірниках, один із яких зберігається в клієнта, а інший у банку. Деякі банки встановлюють мінімальний розмір строкового вкладу, величина якого залежить від орієнтації банку на відповідного вкладника (дрібного, середнього, значного).

У свою чергу банк бере на себе зобов’язання своєчасно виконувати усі умови угоди і відповідати за їхнє порушення, що відображається у встановленні пені або штрафів за невчасну видачу коштів власнику депозитного рахунка або виплату відсотків. Суперечності, що виникають між банком і вкладником вирішується у суровому порядку. Строкові вклади не використовуються для здійснення поточних платежів.

Якщо вкладник бажає змінити суму внеску – зменшити або збільшити, то він може розірвати депозитну угоду і переоформити свій строковий вклад на нових умовах. При достроковому вилученні коштів з строкового депозиту власник, як правило, позбавляється передбачених угодою %. У цьому випадку % знижуються до рівня, передбаченого по вкладах до запитання.

Однією із форм строкових вкладів є сертифікати. Ощадний (депозитний) сертифікат – це письмове свідоцтво банку про депонування коштів, яке засвідчує право вкладника або його правонаступника на отримання після закінчення встановленого строку суми депозиту (вкладу) та % за ним. Сертифікат є ЦП. Депозитні сертифікати надаються юридичним, а ощадні – фізичним особам. Сертифікати можна класифікувати за такими ознаками:

спосіб випуску:

одноразово

серіями

спосіб оформлення:

іменні

на пред’явника

термін обертання:

термінові

до запитання

умови сплати відсотків:

регулярна сплата % по закінченню визначеного розрахункового періода

виплата % у день погашення сертифіката.

Строк дії сертифікату встановлюється від дати видачі сертифіката до дати, коли власник сертифіката отримує право вимоги депозиту за сертифікатом.

Сертифікати мають суттєву перевагу над строковими вкладами, що оформлені депозитними договорами. Завдяки ринку ЦП (фондовій біржі) сертифікат може бути достроково переданий власником іншій особі з одержанням деякого прибутку за час зберігання і без зміни при цьому обсягу ресурсів банку, у той час, як дострокове вилучення власником строкового вкладу означає для нього втрату прибутку, а для банку – втрату частини ресурсів. Сертифікати мають обов’язково містити такі реквізити:

назву “ощадний (депозитний) сертифікат

порядковий номер сертифіката та його серію (якщо випуск серійний)

дату внесення депозиту (вкладу)

розмір депозиту (вкладу), який оформлений сертифікатом (літерами і цифрами)

зобов’язання банку повернути суму, яка внесена на депозит (вклад)

дату вимоги вкладником суми за сертифікатом

% ставку за користування депозитом

умови сплати % ставки – у разу вимоги вкладника про повернення вкладу до обумовленого терміну

назву та адресу банку – емітента, а для іменного сертифіката – назву (ім’я) вкладника

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes