ББК, Детальна інформація

ББК
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Документація
Автор:
Розмір: 10.8
Скачувань: 2358
За часів формування передумов ББК в умовах Радянського Союзу філософською основою побудови ББК була марксистсько-ленінська класифікація наук, яка основувалась на принципах наукової об’єктивності та постійного розвитку і ґрунтувалась на партійній класовій марксистсько-ленінській оцінці наукового знання та сфер практичної діяльності людини. Уже в той час ББК відображала науковий підхід до класифікації наук, універсам знань в ній було представлено в межах трьох комплексів: науки про природу, науки про суспільство і науки про мислення. Але в межах кожного з цих комплексів пріоритет було віддано заполітизованій класовій оцінці діалектичного підходу до визначення місця і ролі знання. Заполітизований підхід виявлявся в тому, що основний ряд ББК відкривався так званим методологічним відділом «марксизм-ленінізм». Аналогічні заполітизовані підходи вводилися і в межах основних класів та їх наступної ієрархічної структури. Гіперболізувались роль КПРС, Комсомолу, піонерських організацій, але це пояснювалось тим, що це був надзвичайно складний час політичної соціалізації особистості, яка була закладена конституційною ідеологією Радянського Союзу.

Філософською методологічною основою нового модернізованого видання ББК є класифікація наук і явищ дійсності, яка основується на принципах об’єктивності та розвитку і виражається в певній субординації наук у відповідності з класифікацією видів матерії і форм її руху в переході від нижчого до вищого, від простого до складного.

Типологія видань таблиць ББК.

ББК переходить на нову типологію видання таблиць:

повні таблиці

скорочені таблиці

середні видання таблиць.

На паперових носіях повне видання таблиць видаватися не буде. Еталон повного видання ББК буде підтримуватись у машиночитному вигляді.

При підготовці середніх видань таблиць за основу береться варіант таблиць для обласних бібліотек в 4-х томах. Обсяг таблиць буде відповідати скороченому варіанту для наукових бібліотечно-інформаційних установ в 6 книгах із зведеним алфавітно-предметним покажчиком.

Для невеликих інформаційних установ видані «Робочі таблиці ББК», але вони є тільки російською мовою.

Структура ББК.

За структурою ББК належить до ієрархічних класифікацій комбінаційного типу. Крім основних таблиць в ній передбачено допоміжні таблиці типових ділень (загальні, територіальні, соціальних систем, спеціальні і т. д.)

Індексація в ББК логічна, тобто клас ділиться на підкласи , розкриваючи логічну будову кожного з них. Основний ряд в ББК для наукових інформаційних установ позначений великими буквами російського алфавіту, а особливістю побудови ББК для інформаційних установ з невеликим обсягом фонду є позначення основного ряду арабськими цифрами.

Основний ряд ББК

Цифровий

індекс Цифровий

індекс Назва відділу Буквений

індекс

1

Загальнонаукові і міждисциплінні знання А

2

Природничі науки



20 Природничі науки вцілому Б

22

В

24 Хімічні науки Г

26 Науки про землю (геодезичні, географічні, геофізичні, геологічні) Д

28 Біологічні науки Е

3

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes