Дизайн, Детальна інформація

Дизайн
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Культура
Автор:
Розмір: 22.4
Скачувань: 6364
б) пропорційна взаємодія частин, зв'язаних з конструктивною основою;

в) розподіл маси в залежності від призначення частин і властивостей матеріалу.

Аналіз тієї або іншої стильової форми вимагає діалектичного підходу, тобто дослідження її в живому процесі розвитку, від моменту виникнення до занепаду або переродження. Розвиток меблевих форм визначається потребами і смаками людей тієї або іншої епохи, тому, щоб дати повний аналіз формоутворення меблів для сидіння, необхідно звернутися до запропонованого матеріалу курсу "Історія і теорія дизайну" і на підставі закономірностей формоутворення, виведених у даній главі, зробити аналіз по приведеній вище схемі.

Відомо, що взаємодія в предметному оточенні людини не обмежується формулою людин - предмет. Крім цього існують також взаємодії: предмет - людин і предмет - предмет. Людина виявляє своє відношення до предмета, але і предмет, у свою чергу, теж впливає на людину за допомогою своїх характеристик: розміру, форми, кольору, матеріалу і навіть ціни. Що стосується форми та перевага віддається ідеальності і простоті. У колірному відношенні найкраще сприймаються родинні кольори спектра або контрастні (тепле - холодне). Можлива фактура матеріалу, але це на аматора.

Домірність змушує предмети підкорятися один одному. Домінують завжди речі великих розмірів, отже - більшої маси, отже - більш вагомі. Чим більше простору контролює предмет, тим він значніше в силу своїх розмірів. Виміру відбуваються по вертикалі, по горизонталі і у всіх напрямках: Ейфелев вежа домінує своєю висотою, Велика китайська стіна - своєю довжиною, а скажемо звезда Бетельгейзе - своїм обсягом.

Подібність і розходження визначають доречність місця розташування предметів у середовищі собі подібних (за формою, напрямкові, динаміці, ергономіці). Сусідство речей буває як: позитивним, коли спостерігається спорідненість у виді органічності форм або колірних гам; дисонансним - коли присутні контрасти; негативне або неприйнятним - коли має місце невідповідність форм і нетектонічність предметів. Органічно сприймаються предмети, поєднувані задумом при присутності домінантного лідерства одного з них, і розумно відзначених композиційних центрів, що складають структуру або основу композиції. Дисонують різнохарактерні предмети, коли простежується домінантність обопільна або не монопольна. Це коли в середовищі "лідерів" відбувається хаос або симетрія, що заперечує естетику композиції.

Композиція - кінцева безліч взаємозалежних елементів.

Елемент - обмежена одним або декількома контурами частина композиції, що володіє визначеними ознаками.

Ознаки - характеристики елементів, обмежених параметрами (візуальна маса, ступінь динамічності – що характеризується витянутістю маси по осях).

Складники естетичної оцінки предмета, де людина діє на середовище (людина-предмет-середовище): техніка, інженерія, ергономіка, естетика, соціологія, економіка.



5. Література.

"Industrial Design", 1966, №6.

"Design", 1964, № 3.

"Industrial Design", 1963, № 1.

"Оливетти", проспект., 1966.

"Design", 1964, № 3.

"Оливетти", проспект, 1966.

"Form", 1963, № 23.

"Industrial Design", 1963, № 11.

"Industrial Design", 1966, № 6.

"Design", 1964, № 3.

"Industrial Design", 1966, № 6.

"Design", 1966, № 10.

"Designing for Today", 1935.

"Industrial Design", 1963, № 1.

"Designing for Today", 1935.

"Industrial Design", 1963, ' №1.

ДСТУ 3899-99. Дизайн та ергономіка. Терміни та визначення. - Київ: Держстандарт України. - 1999. - 33 с.

Постанова КМУ від 30 липня 1996 р. № 876 “Про Раду з дизайну”.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes