Внутрішні географічні відмінності Росії, Детальна інформація

Внутрішні географічні відмінності Росії
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 136.9
Скачувань: 1456
Сільське господарство має тваринницько-рослинницький напрям. Південь спеціалізується на випуску продукції молочно-м'ясного скотарства, вирощуванні зернових, особливо ярої пшениці, північні райони - на оленярстві та рибальстві. Добре розвинуті приміські сільськогосподарські комплекси.

Транзитне положення Східного Сибіру зумовило наявність потужних зв'язків з сусідніми територіями, що здійснюються переважно чалізничним, автомобільним та повітряним транспортом. Для північних районів велике значення має морський та річковий транспорт.

Далекий Схід

Регіон охоплює Хабаровський та Приморський краї, Амурську, Камчатську, Сахалінську, Магаданську області, Республіку Саха (Якутія), Корякський та Чукотський автономні округи, Єврейську автономну область.

Господарство району формувалося за умов унікальності його географічного положення та природно-ресурсного потенціалу. Приморське положення, близькість до країн Тихоокеанського басейну - з одного боку, віддаленість від основних економічних центрів Росії - з іншого, зумовили значний розвиток транспорту, що є одним з головних чинників розвитку економіки Далекого Сходу.

Спеціалізацію району визначають такі галузі промисловості, як кольорова металургія (особливо свинцево-цинкова та вольфрамо-молібденова галузі), машинобудування (судно- та верстатобудування енергетичне, сільськогосподарське, електротехнічне), лісова, деревообробна та целюлозно-паперова промисловість, рибопромисловий комплекс.

Своєрідність природи зумовила відповідне сільськогосподарське виробництво. Район спеціалізується на вирощуванні рису, пшениці, сої, картоплі, овочів. Тваринництво має м'ясо-молочний напрям, розвиваючись на сприятливій кормовій базі.

Винятково вигідне транспортно-географічне положення Далекого Сходу відкриває для нього великі перспективи розвитку. Район забезпечує міжнародні економічні зв'язки Росії з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, має потужний транспортний комплекс, представлений насамперед морським, річковим, залізничним транспортом.

Територія Далекого Сходу дуже відмінна за природними умовами та ресурсами, розвитком господарства. Північ району з суворими природними умовами - слабо освоєна та рідко заселена. Як центри промисловості й культури велике значення мають міста Якутськ, Петропавловськ-Камчатський, Магадан. Традиційні форми господарювання (оленярство, звіроводство та хутровий промисел, молочно-м'ясне скотарство) поєднуються тут з сучасними напрямами промислового розвитку: добувною (поліметалічні, олов'яні, ртутні, вольфрамові руди, золото, алмази, сурма), лісовою галузями. Основні сполучення здійснюються морським та повітряним транспортом.

Південь Далекого Сходу добре освоєний, розвинуте багатогалузеве господарство, що спирається на потужну ресурсну базу. Тут добувають вугілля, нафту, газ, поліметалічні, залізні руди, різні будівельні матеріали. Є значні лісові, земельні, водні та гідроенергетичні ресурси, велике значення мають біологічні ресурси моря.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes