Економіко-географічний огляд Коломийського району, Детальна інформація

Економіко-географічний огляд Коломийського району
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 12
Скачувань: 2219
Імпортуються - текстиль та текстильні вироби, машини та устаткування.

Чотирнадцять підприємств міста співпрацюють з іноземними фірмами країн: СП "Фарма-мед", з Німеччиною; СП "Рубікон" з Ірландією; СП "Анко" з Польщею; СП "Леннокс-Прут" з Ліберією і Росією; СП "Алукполь" з Польщею; СП "Лісова компанія "Лаванда", ТзОВ "Ітеко" з Румунією; ТзОВ "Симпатекс" з Німеччиною; ВАТ "Лісокомбінат" з Кіпром; ТзОВ "Лугок" з Чехією; ТзОв "ЮМАС" з США; ЗАТ "Швейна фабрика" з Німеччиною; АТЗТ "Гардинна фабрика" з республікою Білорусь.

Коломия завжди була важливим політичним і культурним центром. З містом пов'язана діяльність І.Франка (1856-1916), М.Павлика (1853-1915), О.Терлецького (1850-1905).

В м.Коломиї жили і працювали: український педагог і громадський діяч Й.Кобринський (18 8-1901) -- засновник музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім.Йосафата Кобринського, син І.Франка -- Петро Франко (1890-1941), художник Я.Пстрак,поет Ю.Шкрумеляк, письменниця І.Вільде. Тут народився відомий український композитор, народний артист України А.Кос-Анатольський.

В Коломийській гімназії вчилися майбутні письменники, громадські діячі В.Стефаник (1871-1936), М.Черемшина (1874-1927), М.Ірчан, П.Козланюк.

На території Коломийського району розташовані найстародавніші поселення на Покутті: смт.Отинія (XIIIст.) -- головний опорний пункт під час селянського повстання під проводом С.Височана (1848); смт.Печеніжин (XIVст.) -- місце народження О.Довбуша (1700-1745), керівника руху опришків на Покутті, с.Коршів (в письменних джерелах згадується вперше у 1434 році).

Коломия -- квітуче індустріальне місто, культурний центр Покуття.

У Коломийському районі на площі біля 70 га поблизу с.Княждвір зберігся тис Ягідний -- Княждвірський тисовий гай. Княждвірські ліси -- привабливий куточок Карпатського передгір'я, найбільший тисовий заповідник в Україні.

В економіці району провідне місце займає сільське господарство.

Список використаної літератури:

Економіко-географічна характеристика Івано-Франківської області. – Івано-Франківськ, 1999.

Нарис Коломийщини. – Коломия, 2000.

Шаблій О.І. Соціально-економічна географія України. – К., 1994.

Статистичні дані по Коломийському р-ну за 2001-2002 рр.

Періодичні видання.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes