Економічна характеристика Японії, Детальна інформація

Економічна характеристика Японії
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 21.9
Скачувань: 2234
Дуже важлива особливість промисловості Японії – її винятково сильна утягнутість у міжнародні економічні зв'язки.

Сільське господарство.

У сільському господарстві Японії зайняте близько 3% економічно активного населення, а частка його у ВНП країни складає близько 2%. Для японського сільського господарства характерний високий рівень продуктивності праці і землі, врожайності культур і продуктивності тварин.

Сільськогосподарське виробництво має яскраво виражену продовольчу спрямованість

Растеневодство дає основну частину продукції (близько 70%), але його питома вага знижується. Кормові і технічні культури країна змушена ввозити з за рубежу. Пасовищні землі складають всего 1,6% від загальної площі. Але навіть ці ділянки виходять з обороту сільського господарства в міру збільшення імпорту дешевої м'ясної і молочної продукції. Розвиваються нові інтенсивні галузі тваринництва. На оброблювані землі приходиться 13% території країни. Однак у ряді районів Японії можна одержувати 2-3 врожаю в рік, тому посівна площа більше оброблюваної. Незважаючи на те, що оброблювані землі займають невелику частку в земельному фонді, а їхня величина, що приходиться на душу населення дуже мала (у порівнянні зі США менше в 24 рази, у порівнянні з Францією – у 9 разів), свої потреби в продовольстві Японія забезпечує в основному за рахунок власного виробництва (близько 70%). Практично задовольняється попит на рис, овочі, м'ясо птаха, свинину, фрукти. Однак країна змушена імпортувати цукор, кукурудзу, бавовну, вовну.

Для сільського господарства Японії характерно дрібне землеробство. Більшість господарств – дрібнотоварні. Найбільш великі господарства займаються тваринництвом. Крім індивідуальних господарств функціонують фірми і продуктивні кооперативи. Це значні сільськогосподарські одиниці.

Прибережні низовини всіх островів, у тому числі й у Тихоокеанському промисловому поясі, є великими сільськогосподарськими районами, де вирощують рис, овочі, чай, тютюн, а також інтенсивно розвивається тваринництво. На усіх великих рівнинах і в природних зонах великих агломерацій розташовані птаху- і свиноферми, городи.

Транспорт.

У Японії одержали розвиток усі види транспорту, за винятком річкового і трубопровідного. По характері своєї транспортної мережі ця країна нагадує країни Західної Європи, але по розмірах перевезень вантажів і особливо пасажирів вона набагато перевершує кожну з них. А по густоті пасажирських залізничних перевезень вона займає перше місце у світі. Японія також володіє дуже великим і найсучаснішим морським торговим флотом.

Зовнішні економічні відносини.

Японія – одна з найбільших світових торгових держав. Господарство в дуже великому ступені залежить від імпорту палива і промислової сировини. Але структура імпорту істотно міняється: зменшується частка сировинних товарів і збільшуються питому вагу готової продукції. Особливо росте частка готових виробів з НИС Азії (у тому числі кольорових телевізорів, відеокасет, відеомагнітофонів, запчастин). Країна ввозить також деякі види новітніх машин і устаткування з економічно розвитих країн.

В експорті готових промислових виробів (по вартості) 64% приходиться на машини й устаткування. Міжнародною спеціалізацією Японії на світовому ринку є торгівля продукцією наукомістких высокотехнологичных виробництв, таких, як виробництво сверхбольших інтегральних схем і мікропроцесорів, верстатів із ЧПУ і промислових роботів.

Обсяг зовнішньої торгівлі Японії постійно росте (760 млрд. длр., 1997 рік – третє місце після США і ФРН). Основними торговими партнерами Японії є економічно розвиті країни, у першу чергу США (30% експорту, 25% імпорту), ФРН, Австралія, Канада. Великими партнерами є Республіка Корея і Китай.

Збільшуються обсяги торгівлі з країнами Південно-Східної Азії (29% зовнішнього обороту) і Європи. Найбільші постачальники нафти в Японію – країни перської затоки

Важливим напрямком зовнішньоекономічної діяльності Японії є експорт капіталу. По обсязі іноземних інвестицій країна перетворилася в один з лідерів поряд зі США і Великобританією. Причому росте частка вкладення капіталу в розвиток країни. Японія вкладає свої капітали в торгівлю, банківська справа, кредити та інші послуги (близько 50%), в обробну і видобувну промисловість різних країн світу. Гострі зовнішньоекономічні протиріччя Японії зі США і країнами Західної Європи приводять до боротьби за джерела сировини, ринки збуту і сфери додатка капіталу. Розширюються масштаби закордонного підприємництва японських фірм. Причому, поряд з виносом за рубіж екологічно небезпечних, энерго- і материалоемких виробництв (шляхом будівництва підприємств у країнах, що розвиваються,), відбувається і перенос у ці країни деяких машинобудівних виробництв – тих, розвиток яких у Японії стає менш респектабельним (переводяться туди, де нижче витрати на робочу силу).

Особливу активність виявляють японські фірми в НИС Азії – у Республіці Корея, на Тайвані і Сінгапуру. Створені там за участю японського капіталу підприємства текстильної, харчовий, швейної, металургійної, хімічний галузей промисловості, електронного і точного машинобудування стають серйозними конкурентами власне японських фірм (особливо дрібних і середніх) на світовому і навіть на внутрішньому ринку Японії.

Усі найбільші промислові компанії Японії є транснаціональними корпораціями, одними з найбільших у світі. У списку 500 самих великих ТНК світу дуже високі позиції займають: Toyota motor, Honda motor – в автомобілебудуванні; Hitachi, Sony, NEC – в електроніці; Toshiba, Fujitsu, Canon – у виробництві комп'ютерної техніки і т.д.

Одним з найважливіших факторів економічного розвитку Японії є широка участь у міжнародній торгівлі технологіями. В експорті технологій переважають ліцензії в області електротехнічного і транспортного машинобудування, хімії, будівництва. З географічної точки зору в японському експорті технологій у 80-х роках переважали країни, що розвиваються. Особливо активно здійснюється обмін ліцензіями технологічних процесів в області електротехніки, хімічної промисловості і д.р.

Російсько-Японські відносини.

Новою дорогою співробітництва в останні роки стали зовнішньоекономічні відносини з Росією, де зараз діють спільні підприємства за участю японського капіталу. Географічне розміщення СП в основному обмежуються Далекосхідним регіоном. Японія стала основним торговим партнером Приморського краю, Сахалінської області, Хабаровського краю. З Росії вивозять нафта, вугілля, кольорові метали, лісоматеріали, целюлозу, рибу і морепродукты.

У цілому в міжнародному поділі праці Японія є одним зі світових фінансових центрів, а також виробником продукції наукомістких галузей промисловості – “науково-виробничою лабораторією світу”. Очікується, що до початку XXI століття Японія обійде США по ступеню залученню у світове господарство.

Цікаві факти.

Самі Японці з древніх часів називають свою країну Ниппон (чи Ниххон). Ця назва складається з двох ієрогліфічних знаків, один із яких означає “Сонце”, а другий – “основа”. Звідси і відбувається алегоричне найменування Японії, як країни висхідного сонця. Червоне сонячне коло на японському прапорі і круглій хризантемі (національна квітка японців) на державному гербі країни також символізують висхідне сонце.

Синтоизм (від слова “синто”, що значить “божественний шлях”) обслуговує основні релігійно-побутові обряди, і насамперед весільні церемонії, що завжди проходять у синтоистических храмах. Буддизм, навпроти, бере на себе всі похоронні і заупокійні обряди.

У Японії щорічно проводиться близько 40 різних фестивалів. Один з них – знаменитий сніжний фестиваль на “білому ” острові Хоккайдо, що буває на початку Лютого. У дні фестивалю на головній вулиці Саппоро піднімаються більш 300 споруджень зі снігу. Це персонажі з казок, літературні герої, копії знаменитих поместников і архітектурних споруджень.

Загальна довжина вулиць Токіо складає 22 тис. км., що перевищує половину дожини екватора; у місті 4 млн. будинків. При цьому більшість вулиць узагалі не мають назв. Таблички з цифрами вказують номер району (а їх у місті 23), зблоку, порядкові номери квартир. Знайти адресу в Токіо навіть поліції, водіям, що славляться високою якістю обслуговування, не говорячи про гості і приїжджих, дуже непросто. Окремі частини міста з'єднані між собою швидкісними автомобільними естакадами, але і вони з працею забезпечують руху 5 млн. автомобілів.

Рибу і всілякі інші продукти моря – восьминогів, молюсків, великих креветок – японці охотно їдять у сиром, рідше у вяленом виді, хоча в японській кухні є чимало способів готування варених, запечених, смажених на чи сковороді вугіллях блюд з цих продуктів.

Загальна довга магістралі “Синкасен” (“Нова лінія”) близько 1100 км. Потяга йдуть по ній із середньою швидкістю 200 км/год і більш. Особливо велико двимжение на відрізку Токіо – Осака, довгої 515 км., де за добу проходить до 120 пар потягів, а за рік перевозиться близько 120 млн. пасажирів, що дорівнює всьому населенню країни. Відстань між цими містами експрес “Хикари” (“Світло”) проходить за 2 год. 15 хв. При цьому він проїзжає 66 тунелей і 3 тис. мостів.

Найбільша у світі АЕС у Фукусімі, розташована в 200 км. До півночі від Токіо, у 1998 році з пуском сьомого реактора досягла потужності 8,2 млн. квт. А найбільший у світі металургійний комбінат у Фукуяме, на березі Внутрішнього Японського моря, має потужність 16 млн. тонн стали в рік.

Порівняльна таблиця.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes