Комп'ютерні мережі, Детальна інформація

Комп'ютерні мережі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 22
Скачувань: 5145
Порівняйте це з телефоном, що зараз дає доступ до колосальних інформаційних ресурсів натиском декількох кнопок, або з комп'ютерною мережею типу Prodigy, в якій можна пересуватися з допомогою простих команд і кнопок миші.

Системні адміністратори Internet почали вже розуміти, що не всі бажають вивчати тонкощі системи Unix, і що відмова це робити не ставить людей поза мораллю. Ми вже спостерігаємо розвиток простих інтерфейсів, що дозволять мільйонам людей скористуватися всією потужністю Мережі. Можна помітити цю тенденцію в меню програм Gopher і Всесвітньої Мережі (World Wide Web), що не вимагають витончених навиків спілкування з комп'ютером, але відкривають коміру до тисяч джерел інформації. Поштові програми і текстові редактори, такі, як Pico і Pine, обіцяють ті ж можливості, що і програми постарше, такі як Emacs, але при в декілька раз меншої складності.

Деякі розробники програмного забезпечення продовжують цю тенденцію далі, створюючи графічні інтерфейси, що дозволять переміщуватися в межах Internet щелчками миші на екрані, або викликати простий текстовий редактор - приблизно як відбувається пересування в комп'ютері Macintosh або в комерційній мережі, такий, як Prodigy.

Тепер про самі служби Internet.

На кожну базу даних, до якої є доступ з Internet, сьогодні існує три або чотири, до яких такого доступу немає. Урядові відомства тільки тепер починають підмикати свої сховища інформації до Мережі. Деякі торговці - від володарів баз даних до володарів книжних крамниць, надають доступ до своїх ресурсів через Мережу.

Зараз небагато людей використають одне з найцікавіших додатків Мережі. Є стандарт, що називається MIME, що дозволяє пересилати по Мережі звукові і графічні файли в вигляді повідомлення. Уявіть собі, що вам по електронній пошті приходить повідомлення з першими вимовленими словами вашої онуки або фотографія нового будинку вашого приятеля. В кінці кінців, за допомогою цього стандарту по мережі можна буде передавати навіть невеликі відеосюжети.

Всі це вимагає розширення можливостей Мережі, що повинна буде працювати і з мільйонами нових користувачів, і з новими додатками, що їм знадобляться. Відтворення движущегося образу на екрані комп'ютера вимагає колосальної кількості біт комп'ютера і відповідних мощностей, щоб з ними працювати.

З всього цього формується Національна Інформаційна Інфраструктура, здатна передавати в секунду мільярди біт інформації - це стільки, скільки потрібно, щоб приєднати інформаційні "шланги" до кожного підприємства і кожного будинку.

По мірі зростання цих "суперхайвеев" будуть розвиватися і "розв'язки", "ответвления", тому що мало користі від високошвидкісних магістралей, якщо на них не можна в’їхати. Ціни на модеми, схоже, будуть падати, як і на комп'ютери. Всіх більше людей зможе дозволити собі високошвидкісні модеми (9600 бод і вище). При швидкості 9600 бод ви можете завантажити спутниковую карту погоди Північної Америки менш ніж за дві хвилини, - файл, що при більш повільному модемі буде завантажуватися до 20 хвилин. І в кінці кінців, будинки можуть бути приєднані прямо до національної цифрової мережі. Більша частина дальніх телефонних розмов вже передається в цифровій формі по оптоволоконным лініям. Телефонні компанії потрохи думають про те, щоб провести такі лінії і на "останній милі" - подводу до будинку. Фонд Електронного Кордону (Electronic Frontier Foundation) працює над тим, щоб зробити ціни на такі зв'язки прийнятними.

Окрім технічних питань, виникають гострі питання соціального, політичного і економічного характеру. Кому слід надати доступ до таких послуг, і скільки вони будуть коштувати? Якщо ми живемо в інформаційному сторіччі, не чи прийдеться нам сьогодні сіяти насіння, з яких зросте інформаційно пригнічений клас, що не зможе конкурувати зі щасливцями, які будуть мати достатньо грошей і уміння, щоб маніпулювати новими каналами комунікацій? Хто фактично буде вирішувати, до чого і у кого є доступ? По мірі того, як все більше і більше компаній будуть усвідомлювати, які вигоди несе нова інформаційна інфраструктура, що трапиться з такою системою як Usenet - можливо, першої в світовій історії анархічною системою, де кожний може сказати все, що хоче?

Які закони електронного кордону? Там, де втрачаються в гиперпространстве національні і державні кордону, виникає питання: ХТО є закон? Що, якщо дії, законні в одній країні, "вчиняються" в іншій країні, де вони нелегальні, і при цьому "вчиняються" по комп'ютерній мережі, що перетинає цю країну? Хто повинен переслідувати комп'ютерних взломщиков?

А яку роль зіграємо ми в цій революції?

Література:

Фігурнов В.Е., “IBM PC для користувача”, Москва, 1998.

Руденко В.Д., Макарчук О.М., Паланжоглу М.О., “Практичний курс інформатики”, Київ, 1997.

“Комп’ютер у школі і сім’ї”, №3, 1998.

InterNet.

PAGE 3

PAGE 1



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes