Філософія Августіна: метафізика внутрішнього досвіду, Детальна інформація

Філософія Августіна: метафізика внутрішнього досвіду
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Філософія
Автор: фелікс
Розмір: 12.2
Скачувань: 2004
Августін розділяє всесвітню історію на шість періодів, що відповідають дням творіння Моісеївської космогонії та приєднуються дофакторів ізраїльської історії. Відповідним моментом в розвитку світу філософ вважає появу Спасителя. Саме цим починаеться останній всесвітній період, кінцем якого буде суд. Пізніше, після боротьби, повинна настати велика Субота – спокій Божий, але спокій тільки для обраних.

Для Августіна дуалізм добра і зла є кінцевим результатом всесвітньої історії. Охоплений могутьніми стимулами мислення, філософ не подолав маніхеїстичного переконання своєї юності, а вніс його у вчення Христа. У маніхеях протилежність між добром і злом є першопочатковою та незнищенною, у Августіна ця протилежність залишається незнищеною, бо всемогутній Бог створив світ, який навіки розпадеться на Його царство та на царство диявола.

Ще одна з всесвітньо-історичних ідей августинізма міститься в самому понятті блаженства. Саме в цьому понятті перетинаються всі мотиви августинівського мислення. Хоч Августин і визнавав у волі спонукання, хоч був глибоко переконаний, що прагнення до щастя є єдиний спонукальний мотив для будь-якої психічної діяльності, не зважаючи на це, він твердо дотримувався свого переконання, що задоволення всих цих спонукань та прагнень може бути досягнуто в спогляданні Божественої істини. “Вище благо – це Бог, але Бог є істина, істиною насолоджуються, коли її споглядають та відпочивають у спогляданні” (В. Виндельбанд, “История древней философии” – Київ: Тандем. - 1995. – с.330.). Таким чином, будь-який прояв волі складає лише шлях до цього спокою, досягнувши який він припиняється. А остання мета волі полягає в тому, щоб мовчати при дії благодаті Божественого Откровення.

Тут з`єднуються як християнська абсолютна причинність Бога, так і споглядальна містика новоплатонівців. В своїй філософії Августін поставив на перший план практичні наслідки дії благодаті в мирському житті. Але всеж-таки, на думку філософа, найвища нагорода полягає не у невгамовній діяльності волі, а у спокої споглядання. Для тимчасового життя Августін вимагає невгамовної боротьби душі, а для вічності – спокій занурення в Божествену істину. Стан тієї людини, яка вже досягла блаженства, він визначає як любов.

Вдуалізмі августинівської етики старе і нове тісно торкається одне одного. В напруженій енергії волі виявляється нова людина, але в розумінні вищої мети життя верх бере античний ідеал духовного споглядання.

Тут в філософському вченні Августіна існує протеріччя з поняттям про індивідуалізм волі, А саме утримується аристотелевський, новоплатонівський елемент, і це внутрішнє протеріччя знаходить свій розвиток в подальшій історії філософії середніх віків.

Література :

В. Виндельбанд, “История древней философии” – Київ, “Тандем”, - 1995р.

І. Бичко, “Філософія”, курс лекцій – Київ, “Либідь”, - 1994р.

А. Августін, “Исповедь”, – Москва, 1992р.

AUTHOR Овчаренко Егор “Філософія Августіна” стр. PAGE 1 из NUMPAGES 11

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes