Аналіз оборотних коштів на підприємстві, Детальна інформація

Аналіз оборотних коштів на підприємстві
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 10.9
Скачувань: 3090
ФЕП

----------------------------------

середня виручка від реалізації*100

Якщо результат, скажімо, 50%, то це означає, що нестача оборотних коштів підприємства еквівалентна цілій поповні його річної виручки, 180 днів у році підприємство працює тільки на те, щоб покрити свої фінансово - експлуатаційні потреби.

Нижче пропоную оборотних коштів на ВАТ "Більшовик".

На заводі "Більшовик" випускається продукція для машинобудівного комплексу. Виробничий цикл на підприємстві досить тривалий і тому необхідно залучати більше грошових коштів для поповнення запасів сировини та виробництво готової продукції.

Після проголошення незалежності України для цього підприємства прийшли нові тяжкі часи. У зв‘язку із розділом економік країн колишнього Радянського Союзу перервались зв‘язки з партнерами, постачальниками продукції та покупцями. Виробництво опинилося на шляху до краху. Дуже тяжко налагоджувати контакти з минулими партнерами.

Якщо проаналізувати стан оборотних коштів на підприємстві, то можна зазначити, що в основному джерелами поповнення оборотних коштів являється кредиторська заборгованість. Другим джерелом поповнення оборотних коштів можна назвати кошти, що будуть від оренди приміщень, які завод віддає іншим заводам або фірмам, але це досить мала частка.

Вагомою проблемою для підприємства є недостатність оборотних коштів та погіршення їх структури, тобто зростання незавершеного виробництва.

Проаналізувати динаміку та структуру оборотних коштів ВАТ "Більшовик" допоможе таблиця.

Таблиця. Динаміка та структура оборотних коштів ВАТ "Більшовик" за 1995-1997рр.

1995 1996 1997

Виробничі запаси 3% 33% 28%

МШП 1% 18% 15%

Незавершене виробництво 30% 19% 24%

Готова продукція 30% 5% 21%

Товари 0,6% 1% 1%

Товари несплачені в строк 7% 2% 2%

Дебітори 7% 28% 9%

Грошові кошти 1% 1% 1%



Протягом трьох років оборотні кошти підприємства скорочуються (у 1995р. 56180 тис.грн., 1996р. - 24116 тис.грн., 1997 - 21991 тис.грн. - суми оборотних коштів).

Це пов‘язано з тим, що вони не інвестуються, тобто у підприємства немає доходів для поповнення оборотних коштів. На прикладі структури оборотного капіталу видно, що значна питома вага припадає на матеріальну - виробничі запаси. Це свідчить, що підприємство зазнає труднощі зі збутом своєї продукції, що обумовлено низькою якістю продукції, порушення технології, втратою ринку збуту і т.і..

У 1997 році у порівнянні з 1996 роком збільшилася частка незавершеного виробництва, що обумовлено збільшення тривалості виробничого циклу. Все це негативно впливає на стійкість та платоспроможність ВАТ "Більшовик".

Як вже зазначалось важливим для підприємства є тривалість обертання оборотних коштів.

У загальному випадку швидкість обороту активів можна розрахувати таким чином:

Виручка від реалізації

К обер.пот.акт.=-----------------------------

Середня величина поточ.активів



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes