Радіоекологія з основами радіобіології, Детальна інформація

Радіоекологія з основами радіобіології
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Екологія
Автор: фелікс
Розмір: 12.4
Скачувань: 1516
Поглинена макромолекулами енергія може мігрувати по молекулах, зумовлюючи зміни в найслабших місцях. Насідком таких процесів є порушення структури та функцій біологічних мембран, а згодом і метаболізму (розпад білків, нуклеїнових кислот).

Іонізуюче випромінення зумовлює різноманітні ушкодження внутрішньоклітинних структур. Найчутливішими до радіації у клітинах ссавців є мітохондрії та ядро. При ушкодженні мітохондрій порушуються процеси енергозабезпечення клінити. Власлідок змін у ядрі пригнічуються енергентичні процеси, порушується функція мембрани. Можливі також всі види мутацій (зміна числа і структури хромосом, структури генів), що призводить до утворення білків з порушеною структурою, які втрачають біологічну активність.

Чутливість клітин до випромінення залежить від швидкості процесів обміну, що відбуваються в них, і кількості внутрішньоклітинних структур. Клітини з великою кількістю мітохондрій менш чутливі; клітини з диплоїдним набором хромосом менш чутливі за клітини з гаплоїдним набором хромосом.

Слід зазначити, що кінцевий ушкоджуючий ефект радіації залежить від активності процесів відновлення, тому що значна частина первинних ушкоджень є потенційними і реалізується, якщо не відбуваються відновні процеси.

Дія іонізуючого опроміненя на рівні багатоклітинного організма.

O

U

ливістю до іонізуючого опроміненя. Так, багатоклітинні організми чутливіші, ніж одноклітинні; найбільшу сприйнятливість мають ссавці.

Поглинені дозі, які призводять до загибелі половини популяції (ЛД50), для різних організмів мають такі значення, Гр:

Таблиця 1.

Віди організмів Доза опромінення Віди організмів Доза опромінення

Віруси 62 - 4600 Молюски 120 - 200

Бактерії 17 - 3500 Рептилії 15 - 500

Найпростіші 100 - 3500 Риби 6 - 55

Водорості, лишайники 300 - 17000 Птахи 6 - 14

Покритонасінні 10 - 1500 Гризуни 8 - 15

Голонасінні 4 - 150 Велика рогата худоба 1, 5 - 2,7

Комахи 580 - 2000 Людина 2,5 - 3,0



Причини різної чутливості організмів до іонізуючого опромінення досконало ще не вивчено. Низьку чутливість комах і ракоподібних намагаються пояснити підвищеним вмістом в них сполук, які мають радіопротекторні властивості: у комах це каталаза, що розщеплює перекиси, а у ракоподібних - амінокислоти, аміни і поліпептиди, що беруть участь у регуляції осмотичного тиску. Чутливість ссавців до опромінення залежить від індивідуальних особливостей організмів і умов їхньої життєдіяльності. Найчутливішими до дії радіації є ембріони і немовлята, клітини яких мають високу активність росту. Підвищеною є також радіочутливість у старих особин, оскільки у них погіршуються процеси відновлення.

Ефект дії радіації залежить також від того, які саме тканини і органи зазнали опромінення. Всі органи і частини тіла теплокровних тварин і людини за своєю радіочутливстю поліляють на окремі групи.

Залежність ураження від поглинутої дози подана в Таблиці 2.

Таблиця 2.

Поглинена доза, Гр Наслдіки Прояв

менше 0,1 Спадкові порушення (генетичні ефекти), які рідко виникають. У потомстві

0, 1 - 1,0 Віддалені наслідки (соматичні ефекти). Через кілька років

1,0 - 2,0 Легка форма променевої хвороби. Ослаблений імунітет. Через кілька місяців

2,0 - 3,0 Гостра форма променевої хвороби. Через 1 - 2 місяці

3,0 - 10, 0 Середня форма променевої хвроби, що переходить у важку. Ураження кісткового мозку. Через 12 - 30 діб

10, 0 - 50, 0 Кишкова форма променевої хвороби. 7 - 10 діб

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes