Облік операцій з недержавними цінними паперами в КБ, Детальна інформація

Облік операцій з недержавними цінними паперами в КБ
Тип документу: Курсова
Сторінок: 28
Предмет: Менеджмент
Автор: фелікс
Розмір: 100.9
Скачувань: 1880




1. Недержавні цінні папери, їх види і класифікація.

1.1. ЦІННІ ПАПЕРИ, ЇХ МІСЦЕ І РОЛЬ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ.

Важливим елементом економіки, заснованої на принципах товарного виробництва і ринку є цінні папери. Згідно з Законом України "Про банки і банківську діяльність" від 20 марти 1991 р.( № 872-(((), а також Законом України про цінні папери і фондові біржі в Україні від 18 червня 1991 р., затвердженим постановою Верховної Ради № 1201-(((, Українські комерційні банки мають право здійснювати фондові і довірчі операції.)( Об'єктом цих операцій є цінні папери.)

Цінний папір являє собою документ, який виражає пов'язані з ним майнові і немайнові права, може самостійно обертатися на ринку і бути об'єктом купівлі-продажу і інших операцій, служить джерелом отримання регулярного і разового прибутку. Таким чином, цінні папери виступають різновидом грошового капіталу, рух якого здійснюється за рахунок подальшого розподілу матеріальних цінностей.

Кожному виду майна (ресурсів) можуть відповідати свої цінні папери, які в свою чергу можуть бути предметом власності, купуватися і продаватися, віддаватися в заставу і т.п.



Види ресурсів Цінні папери

Земля Закладная (ипотечное свидетельство),

Земельный приватизационный чек

Нерухомість Акції, закладн, приватизаційний

чек, житловий сертифікат.

Продукція Коносамент, обертаючеся складське

свідоцтво, товарний обертаючийся

ф’ючерський контракт, товарний опціон.

Гроші Акція, облігація, нота, вексель, депозитний або ощадний

сертифікат, чек, банківський акцепт і



Самі цінні папери можуть розглядатися як ресурси, які мають самостійне життя, свій ринок, що іменується фондовим або фінансовим. При відомих обставинах цінні папери можуть виникати і у вигляді посвідчень прав на використання робочої сили, на нематеріальні активи (типу дозволів на експорт-імпорт продукції, право стягування податків, право видання і т.п.). Основою для появи цінного паперу може стати навіть ймовірність настання якої-небудь події (наприклад, підвищення або пониження фондового індексу).

Як цінні папери признаються тільки такі посвідчення прав на ресурси, які відповідають наступним фундаментальним вимогам:

обертаємість на ринку;

доступність для цивільного обігу;

стандартність та серійність;

документальність;

регулюємість і визнання державою;

ліквідність;

ризикованість;

обов'язковість виконання.

Обертаємість - це здатність цінного паперу купуватися і продаватися на ринку, а також в багатьох випадках виступати як самостійний платіжний інструмент, що полегшує обіг інших товарів. Обертаємість вказує на те, що цінний папір існує тільки як особливий товар, який, отже, повинен мати свій ринок з властивою йому організацією, правилами роботи і т.д. Повинні в основній масі належати ринку, бути товарами і ті ресурси, відображенням прав на які є цінні папери.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes