Кенія (економіко-географічна характеристика країни), Детальна інформація

Кенія (економіко-географічна характеристика країни)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Географія, Геологія
Автор: Олексій
Розмір: 9.8
Скачувань: 1313
Для внутрішнього споживання вирощуються зернові, маніок, батат, картопля, просо, сорго, банани. Основні товарні культури - чай, кава, цукрова тростина, пшениця, кукурудза, сизаль, піретрум (для виробництва інсектицидів) і бавовна. Вирощені чай, кава і піретрум майже повністю йдуть на експорт, доходи від їх реалізації нестабільні, оскільки залежать від цін на світовому ринку, що зазнають сильних коливань. Наприклад, у період 1977-1991 років світові ціни на каву впали на 78% і на чай - на 20%. За той же період врожаї багатьох сільськогосподарських культур знизилися. Причинами були посуха 1984-1985, погана організація виробництва і нестача капіталовкладень. Збір кави, пшениці, проса і бобових зменшився на 20-50%, а зернових, коренеплодів і маніоку трохи збільшився. Майже вдвічі підвищилися врожайність і збір чаю та бананів.

У 1996 р., випередивши Індію і Шрі-Ланку, Кенія стала провідним світовим виробником. У тому ж році на частку Кенії припадала 1/10 частина світового виробництва сизалю. У 1980-х роках на 20% (у розрахунку на душу населення) знизився збір зернових культур, що становлять основу харчового раціону кенійців. За підрахунками експертів Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, калорійність їжі за останні 45 років знизилася на 5%, і лише 6-8 країн Африки за цим показником поступаються Кенії. Виробництво і продаж експортних культур контролюється державними організаціями, які відають виробництвом чаю і кави. У країні також вирощуються рис, ячмінь, кокосова пальма, ананас, кешью, томати, бобові і квіти. У Кенії розводять багато молочної худоби, овець, кіз, свиней, домашньої птиці і невелику кількість верблюдів. Кочовим скотарством займаються переважно народи ренділле, боран, самбуру, габбра, сомалі і масаї. Рибальство в основному розвинуте на озерах, особливо на оз. Вікторія, а також в Індійському океані.

Майже весь улов споживається на внутрішньому ринку.

Гірничодобувна промисловість

Гірничодобувна промисловість відіграє незначну роль в економіці країни. Ведеться видобуток соди (у районі оз. Магаді), флюориту, кухонної солі, золота і рубінів.

Обробна промисловість.

З ініціативи численної і заможної європейської громади в Кенії наприкінці 1940-1950-х років почався розвиток обробної промисловості - раніше, ніж у Танзанії й Уганді. У результаті на початку 1980-х років Кенія була найбільш промислово розвинутою країною в Східній Африці. Найбільше розвинуті харчова, текстильна, поліграфічна, швейна, автоскладальна, нафтопереробна, хімічна промисловість, машинобудування, виробництво спиртних напоїв, запасних частин для автомобілів, цементу, паперу і металовиробів. Головні промислові центри - Найробі і Момбаса. Великі промислові підприємства розміщені в різних районах країни, наприклад, паперова фабрика у Вебуе і нафтопереробний завод у Момбасі, що працює на імпортній нафті.

Туризм

Сприятливі кліматичні умови Кенії, мальовничі ландшафти, піщані пляжі і багатий тваринний світ приваблюють багато іноземних туристів. Туристичний бізнес - важливий сектор економіки, що забезпечує значний приплив іноземної валюти. Наприкінці 1990-х років щорічно в країну приїжджали 700-800 тис. іноземних туристів, що приносило державній скарбниці приблизно 400 млн. доларів. Після вибуху в будинку посольства США у Найробі в 1998 р. число туристів скоротилося.

Зовнішня торгівля

У незалежній Кенії майже щороку торговельний і платіжний баланси зводилися з дефіцитом. У 1996 р. сума експортних надходжень становила 2,13 млрд. дол., а витрати на імпорт - 3 млрд. дол. Основні статті експорту - чай (25% вартості), кава, тютюн, сизаль, овочі і фрукти, флюорит, сода, цемент, нафтопродукти. Імпортують головним чином нафту, верстати, автомобілі, прокат чорних і кольорових металів, синтетичні смоли, лікарські препарати й устаткування. Основні торговельні партнери - Великобританія, Німеччина, США, Франція, Італія та Об'єднані Арабські Емірати. Зовнішня заборгованість Кенії у 1997 р. становила 5,5 млрд. дол., щорічні виплати по боргу складають 500-550 млн. доларів.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes