Економіко-географічна характеристика Швейцарії, Детальна інформація

Економіко-географічна характеристика Швейцарії
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Географія, Геологія
Автор: Олексій
Розмір: 12.6
Скачувань: 1624
(За даними Державного комітету статистики України)

Основними складовими українського експорту в Швейцарію є сировина, металургійна та сільськогосподарська продукція, нафтопродукти, добрива.

В імпорті України переважають засоби захисту рослин, лікарські препарати, устаткування, прилади, верстати.

Зовнішня торгівля послугами України з Швейцарією (млн. доларів США)

1996 1999 2000 2001

Експорт 51,3 55,8 47,8 51,0

Імпорт 15,3 28,3 32,2 20,8

(За даними Державного комітету статистики України)

Швейцарія є одним з найбільших споживачів українських послуг у 2001 році (після Росії, Великобританії, США, Німеччини, Кіпру), причому експорт послуг з України в Швейцарію у 2001 році збільшився на 6,9%. Імпорт послуг із Швейцарії зменшився у 2001 році на 37,3%.

Економіки обох країн значною мірою доповнюють одна одну. З одного боку, в Україні є сировина, напівфабрикати та компоненти, необхідні для виробництва кінцевої високотехнологічної продукції у Швейцарії. З другого боку - на відміну від країн ЄС, Швейцарія не має обмежень щодо ввезення української продукції, в першу чергу сталеливарної, хімічної, машинобудівної, деревообробної, подальша переробка якої на швейцарських підприємствах може підвищити конкурентоспроможність кінцевого високотехнологічного продукту. Завдяки розвитку промислової кооперації Швейцарія може отримати додаткові можливості для збільшення обсягів експорту в країни ЄС та ЄАВТ, а Україна - реальну підтримку промисловості та її включення до європейських промислово-технологічних програм.

Прямі іноземні інвестиції

Стабільність швейцарського франка, нейтралітет і стабільна політична ситуація країни, зручне розташування в самому серці Європи у поєднанні з невисокими податками - все це робить Швейцарію надзвичайно привабливим місцем для інвестицій. На початку 2001 року обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку країни становив 76 млрд. доларів США.

Прямі інвестиції за кордон

За обсягами інвестицій за кордон Швейцарія посідає сьоме місце у світі (180 млрд. доларів США).

Обсяги прямих інвестицій Швейцарії в економіку України зростають. Якщо на початку 1996 року швейцарці інвестували в Україну 38,4 млн. доларів США, то на 1.01.2001 року їхні капіталовкладення становили вже 163,3 млн. доларів США. Лише протягом 2001 року обсяг швейцарських інвестицій збільшився майже на 20%. Швейцарія входить до десятки найбільших країн-інвесторів в Україні, а за обсягом інвестицій до нашої банківської системи Швейцарія посідає 5-те місце серед іноземних інвесторів.

Найбільші компанії

Десять найбільших компаній Швейцарії входять до числа 500 провідних компаній світу. В їх числі: Novartis AG (з капіталізацією 155 млрд. шв. фр.), Nestle AG (141 млрд. шв. фр.), F. Hoffmann - La Roche AG (112 млрд. шв. фр.), Swisscom (35,2 млрд. шв. фр.), АВВ АG (21,4 млрд. шв. фр.).

В Україні представлена відома швейцарська фірма за міжнародної участі "АВВ". Діють також "Нестле", фармацевтичні фірми.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes