Великобританія – загальна характеристика, Детальна інформація

Великобританія – загальна характеристика
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Географія, Геологія
Автор: Олексій
Розмір: 34.3
Скачувань: 3853
Серед різноманіття політичних партій Великобританії ведуча роль належить двом найбільшим партіям. Це - консерватори (торі) і лейбористи (віги). Консерватори відображають інтереси земельної аристократії і частини великої буржуазії. Ліберали користуються підтримкою буржуазії і значної частини робітничого класу.

Схема уряду Великобританії

Населення Великобританії

Населення Великобританії складає більш 58 мільйонів чоловік. Національний склад: англійці більш 80%, шотландці 10%, валлійці (корінні жителі Уельсу) 2%, ірландці 2,5%.

Значна частина населення сповідує протестантизм. Виключення складає Північна Ірландія, більшість жителів якої є католиками. Північна Ірландія є місцем постійних конфліктів на релігійному і національному ґрунті.

З 1921 року близько 40% населення проживають у сімох найбільших міських агломераціях з центрами в Лондоні (Великий Лондон), Манчестері (Південно-східний Ланкшир), Бірмінгемі і Вольверхемптоні (Західний Мідленд), Глазго (Центральний Клайдсайд), Бредфорді (Західний Йоркшир), Ліверпулі (Мерсісайд) і Ньюкасі-на-Тайні (Тайнсайд). Рівень урбанізації у Великобританії складає 91%. Частка сільського населення дуже невелика.

В останні роки спостерігається помітний приплив населення з країн, що розвиваються, в основному з країн Африки, Азії і Латинської Америки.

Освіта

Система середньої освіти у Великій Британії включає початкову школу, середній та старші класи. Діти починають ходити в школу в 5 років. Школа є обов’язкова до досягнення 16-річного віку. Існує 2 системи державних шкіл, які залежать від того, в якому графстві вони знаходяться. Система А: початкова школа (від 5 до 11), середня школа (від 11 до 16-18). Система Б: І школа (від 5 до 8), середня школа І ст. від 8 до 13 і ІІ ст. від 13 до 16-18.

У початковій школі діти вчаться малювати кольоровими олівцями й фарбами, ліплять із пластиліну й працюють із папером і клеєм, пізніше вони починають вивчати алфавіт, вчаться писати, читати й рахувати. В середній школі діти вивчають географію, історію, релігію, іноземну мову. Позашкільна діяльність включає спорт, драматичний гурток та інші.

Середні школи можуть поділятися на граматичні, сучасні середні і загальні. Понад 90 % школярів навчаються в загальних школах. Школярі, які досягли 16-річного віку можуть здавати екзамен з різних предметів, щоб одержати кваліфікації. Ці кваліфікації можуть бути або Загальний сертифікат середньої освіти, або Звичайний рівень. Після цього учні можуть залишити школу і почати працювати або продовжити навчання до 18 років. По закінченню школи вони здають 2 або 3 екзамени на рівень А, які необхідні для вступу до університету чи коледжу.

Деякі батьки, лише 6%, обирають незалежні школи для своїх дітей. Навчання в цих школах платне, але вважається, що вони дають кращу освіту і хороші можливості для роботи. Найстаріші громадські школи – це Ітон (заснований в 1440 р.), Харроу (1571) і Рагбі (1567).

В Англії 47 університетів і 350 коледжів та інститутів. Найстаріші університети в Англії – це Оксфорд і Кембридж, засновані в кінці 12 століття.

Культура

Англійці притримуються своїм старим традиціям і звичкам. Це позначається на багатьох сторонах життя населення. Вони дотепер намагаються жити у власному, окремому будинку. Навіть деякі багатоквартирні будинки будуються так, щоб кожна квартира мала свій вхід. Старі житлові будинки часто являють собою довгу двоповерхову цегляну будівлю з багатьма дверми, пофарбованими у різний колір, оскільки вони належать різним власникам. Тому Великобританію іноді називають «двоповерховою». Для багатьох англійських будинків характерно вертикальне розташування квартир на двох або трьох поверхах.

У минулому будинку опалювалися каміном – вугільним або газовим. Однак тепер усе більше поширюється центральне опалення, так що жителі Лондона й інших великих міст стали менше страждати від знаменитого англійського смогу.

У ХХ в. у містах з'явилися нові мікрорайони, у яких побудовані тимчасові багатоквартирні будинки, однак багато будується й окремих двоповерхових котеджів на 1 - 2 родини, де, як правило, живуть більш забезпечені люди. Багатоповерхових будинків у Великобританії дотепер порівняно мало, але існують проекти будівництва таких. Англійці воліють зберегти двоповерхове планування навіть у великих будинках. У таких будинках зберігається і традиційний камін, але вже тепер газовий або електричний.

З часів феодалізму у Великобританії збереглося багато середньовічних замків, що належать великим землевласникам. Вони виглядають дуже гарно, оточені великими старими парками. Усередині багато замків прикрашені скульптурами, картинами, антикварними меблями. В останні роки багато замків перетворилися в музеї: за плату в них допускаються відвідувачі.

Британці – великі аматори спорту. Багато спортивних ігор або термінінів мають англійське походження, наприклад футбол, батьківщиною якого вважається Великобританія; і зараз це сама популярна тут спортивна гра. У футбол англійці почали грати ще в середні століття й у ті далекі часи це була ритуальна гра. Відгомони цього зберігаються і зараз: на масницю або паску в деяких селищах улаштовується своєрідний футбол, у якому часто беруть участь усі жителі. Гра звичайно проходить по усіх вулицях і площам селища, не підкоряючи ніяким правилам. Іноді вона продовжується цілий день, тому що ворота часто знаходяться на відстані 3 - 5 км одне від одного.

Популярні у Великобританії і такі спортивні ігри, як теніс, баскет-бол, хокей на траві. Національною спортивною грою англійців вважається також крикет, що, як і футбол, зародився в Англії.

Англійці – великі аматори театру. У Лондоні їх більш тисячі, вечірній ритм Лондона багато в чому залежить від них . Після 6 годин люди, направляючись в театр, заходять спочатку в ресторан і не занадто щільно вечеряють. Після спектаклю знову заходять у ресторани, щоб «заїсти» мистецтво, що вони тільки що з задоволенням поглинали.

Промисловість

Великобританія є однієї з чотирьох країн, що визначають економічну міць Європи. Промисловість Великобританії включає безліч галузей, частина з яких має світове значення. Мідленд це основний промисловий район Великобританії.

Металургія

Металургія у Великобританії є однієї з найбільш розвитих галузей промисловості. У ній зайнято більш 582 тисяч чоловік. Причому перше місце по числу зайнятості належить чорній металургії (332 тисячі чоловік). Інше приходиться на кольорову металургію. Основними центрами виробництва сталі і чавуна є Кардифф і Суонс (Уельс), Лідс (Англія). Щорічна виплавка сталі більш 15 млн. тонн. Алюмінієві заводи розташовані в основному в Шотландії й Уельсі.

Споживачами продукції чорної металургії є в основному машинобудівні заводи.

Машинобудування

Машинобудування є однієї з ведучих галузей промисловості Великобританії. Воно включає безліч напрямків, для кожного з яких характерно своє розміщення. Так наукомістке машинобудування (авіаційна промисловість, електроніка) розташовані в основному навколо Лондона. Верстатобудування зосереджене в районі Бірмінгема. Суднобудування – спеціалізація району Глазго, а текстильне машинобудування розвите в основному в районі Манчестера.

Паливно-енергетичний комплекс

Основними джерелами енергії є вугілля і нафта, у меншому ступені природний газ. Вуглевидобувна промисловість є однієї з найстарших галузей промисловості Великобританії. На початку століття британське вугілля переважало на світовому ринку, зараз же у Великобританії добувається щорічно більш 80 млн. тонн вугілля. Основні райони вуглевидобутку Кардифф, Південний Уельс і Центральна Англія (Шеффилд).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes