Пошук і дослідження неземних форм життя. Планетарний карантин, необхідний при цьому заходи, Детальна інформація

Пошук і дослідження неземних форм життя. Планетарний карантин, необхідний при цьому заходи
Тип документу: Реферат
Сторінок: 16
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: Олексій
Розмір: 49.2
Скачувань: 1445
Мікроорганізми, розташовані між двома чи поверхнями инкапсулированные усередині якого - або матеріалу, звичайно недоступні для прямого дослідження; рівень забруднення в цих випадках може бути визначений тільки непрямим шляхом. Дослідження проводиться під час зборки апарата, що коли стикаються в майбутньому поверхні відкриті і доступні для дослідження.

Аналіз джерел забруднення.

Аналіз можливих джерел забруднення стосовно до конкретних польотів проводиться для обґрунтування необхідності контролю за передбачуваним забрудненням планети і вибору належних засобів.

Для визначення імовірності забруднення планети необхідно:

Ідентифікувати всі можливі джерела забруднення, зв'язані з даним польотом.

Визначити рівень обсемененности кожного такого джерела.

Визначити рівень обсемененности космічного апарата під час запуску.

Визначити рівень обсемененности частин апаратури, що досягнуть поверхні планети.

З'ясувати, яка частина мікроорганізмів виживе при дій факторів космічного простору під час польоту і досягне планети.

Методи контролю за обсемененностью.

Виконання задач карантинних заходів можливо при здійсненні мір, прийнятих для контролю за рівнем забруднення космічного апарата і при забезпеченні його надійності, що дозволяє звести до мінімуму імовірність випадкового забруднення. На основі аналізу джерел забруднення розробляються методи контролю за забрудненням, що включають визначення рівня мікробіологічної обсемененности протягом основних етапів зборки. Ці дані можуть бути покладені в основу заходів щодо контролю для кожного етапу зборки.

Попередження забруднення.

Попередження забруднення включає вивчення потенційних джерел забруднення космічних апаратів і використання бар'єрів для їхнього захисту.

Біологічні бар'єри.

Ціль біологічного бар'єра - зберегти кількість мікроорганізмів усередині замкнутого обсягу на можливо більш низькому рівні. Це може бути досягнуто використанням повітряного потоку в біологічно чистому чи приміщенні за допомогою твердого мікробіологічного фільтра. Використання чистих приміщень чи зменшує виключає мікробне забруднення відкритих поверхонь і устаткування, що збільшує імовірність успішного проведення знезаражування.

Профілактика забруднення персоналом.

Основним джерелом мікроорганізмів при зборці космічного апарата є персонал, зв'язаний із процесом виробництва. Відомо, що поверхня шкіри людини - благодатний ґрунт для виживання і росту мікроорганізмів.

В даний час невідомий жоден метод стерилізації шкіри. Тому що бактерії постійно віддаляються зі шкіри, механічний бар'єр, такої, наприклад, як гумові рукавички, у сполученні з бактерицидними милами, мабуть, є кращим методом чи обмеження запобігання переносу мікроорганізмів зі шкіри на устаткування космічного апарата.

Методи знезаражування.

В даний час розроблено багато методів зниження рівня мікробного забруднення космічного апарата і його елементів. Хоча вони і не ідеальні, деякі з них використовуються з успіхом у даний час, інші є перспективними в майбутньому. Експерименти показують, що більш високий ступінь стерильності може бути досягнута при використанні цих прийомів для гладких поверхонь. При шорсткуватих поверхнях виживаність мікроорганізмів залишається значної.

Обробка дезинфікуючими засобами.

Дезинфікуюча обробка полягає в промиванні доступних поверхонь компонентів космічного апарата такими дезинфікуючими речовинами як етиловий спирт, изопропиловый спирт, формальдегід з метаном і перекис водню.

Стерильність поверхні.

Поверхня стерилізується хімічними засобами (окис этилена, бромистий мітив, формальдегід) і за допомогою радіації без прямого контакту з поверхнею (лазерні промені, ультрафіолетова іонізуюча радіація і плазма).

Теплова стерилізація.

Тому що земні мікроорганізми чуттєві до високих температур, те автоклавирование - звичайний процес, широко застосовуваний у промисловості й у процесі готування їжі. При цьому як активний початок використовується чи пара сухе гаряче повітря. Теплова інактивація мікроорганізмів відбувається як більш складний процес у порівнянні з нижче приведеною логарифмічною моделлю (треба враховувати ще водяний режим, складність мікробної популяції і її рівноважні властивості). Проста логарифмічна модель, використовувана для визначення параметрів системи, виражає процес руйнування мікроорганізмів як функцію часу і температури:

де - початкова мікробна популяція, - час, необхідне для зменшення популяції на 90 % при температурі Т и температурному коефіцієнті

, - середня величина популяції протягом часу нагрівання.

Іншими факторами, що визначають ефективність процесу теплової стерилізації, є термодинамічні характеристики космічного апарата, температура навколишнього середовища, число підлягаючих стерилізації мікроорганізмів і характер розподілу мікроорганізмів по поверхні апарата.

Терморадиация.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes