Місяць – супутник Землі, Детальна інформація

Місяць – супутник Землі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: Олексій
Розмір: 23.2
Скачувань: 2084
Місячний ґрунт.

Усюди, де робили посадки космічні апарати, Місяць покритий так називаним реголітом. Це різнозернистий уламково-пиловий шар товщиною від декількох метрів до декількох десятків метрів. Він виник у результаті дроблення, перемішування і спікання місячних порід при падіннях метеоритів і мікрометеоритів. Унаслідок впливу сонячного вітру реголіт насичений нейтральними газами. Серед уламків реголіту знайдені частки метеоритної речовини. По радіоізотопах було встановлено, що деякі уламки на поверхні реголіту знаходилися на тому самому місці десятки і сотні мільйонів років. Серед зразків, доставлених на Землю, зустрічаються породи двох типів: вулканічні (лави) і породи, що виникли за рахунок роздроблення і розплавлювання місячних утворень при падіннях метеоритів. Основна маса вулканічних порід подібна з земними базальтами. Очевидно, такими породами складені всього місячного моря. Крім того, у місячному ґрунті зустрічаються уламки інших порід, подібних із земними і так називаним KREEP - порода, збагачена калієм, рідкоземельними елементами і фосфором. Очевидно, ці породи являють собою уламки речовини місячних материків. “Місяць-20” і “Аполлон-16”, що зробили посадки на місячних материках, привезли відтіля породи типу анортозитів. Усі типи порід утворилися в результаті тривалої еволюції в надрах Місяця. По ряду ознак місячні породи відрізняються від земних: у них дуже мало води, мало калію, натрію й інших летучих елементів, у деяких зразках дуже багато титана і заліза. Вік цих порід, обумовлений по співвідношеннях радіоактивних елементів, дорівнює 3 - 4.5 млрд. років, що відповідає найдавнішим періодам розвитку Землі.

Внутрішня будівля Місяця

Структура надр Місяця також визначається з урахуванням обмежень, що накладають на моделі внутрішньої будівлі дані про фігуру небесного тіла і, особливо про характер поширення Р - і S - хвиль. Реальна фігура Місяця, виявилася близької до сферично рівноважного, а з аналізу гравітаційного потенціалу зроблений висновок про те, що її щільність несильно змінюється з глибиною, тобто на відміну від Землі немає великої концентрації мас у центрі.

Самий верхній шар представлений корою, товщина якої, визначена тільки в районах улоговин, складає 60 км. Дуже імовірно, що на великих материкових площах зворотної сторони Місяця кора приблизно в 1,5 рази могутніше. Кора складена виверженими кристалічними гірськими породами - базальтами. Однак по своєму мінералогічному складі базальти материкових і морських районів мають помітні відмінності. У той час як найбільш древні материкові райони Місяця переважно утворені світлою гірською породою - анортозитами (майже що цілком складаються із середнього й основного плагіоклазу, з невеликими домішками піроксену, олівіну, магнетиту, титаномагнетиту й ін.), кристалічні породи місячних морів, подібно земним базальтам, складені в основному плагіоклазами і моноклінними піроксенами (авгітами). Імовірно, вони утворилися при охолодженні магматичного розплаву на чи поверхні поблизу її. При цьому, оскільки місячні базальти менш окислені, чим земні, це означає, що вони кристалізувалися з меншим відношенням кисню до металу. У них, крім того, спостерігається менший зміст деяких летучих елементів і одночасно збагаченість багатьма тугоплавкими елементами в порівнянні з земними породами. За рахунок домішок олівінів і особливо ільменіту райони морів виглядають більш темними, а щільність їхніх порід, що складають, вище, ніж на материках.

Самохідний апарат "Місяцехід - 1"

Під корою розташована мантія, у якій, подібно земний, можна виділити верхню, середню і нижню. Товщина верхньої мантії близько 250 км, а середньої приблизно 500 км, і її границя з нижньою мантією розташована на глибині близько 1000 км. До цього рівня швидкості поперечних хвиль майже постійні, і це означає, що речовина надр знаходиться у твердому стані, представляючи собою могутню і відносно холодну літосферу, у якій довго не загасають сейсмічні коливання. Склад верхньої мантії приблизно олівін-піроксеновий, а на більшій глибині присутні шніцель і мінерал, що зустрічається в ультраосновних лужних породах, меліліт. На границі з нижньою мантією температури наближаються до температур плавлення, звідси починається сильне поглинання сейсмічних хвиль. Ця область являє собою місячну астеносферу.

У самому центрі, очевидно, знаходиться невелике рідке ядро радіусом менш 350 кілометрів, через яке не проходять поперечні хвилі. Ядро може бути залізосульфідним або залізним; в останньому випадку воно повинно бути менше, що краще погодиться з оцінками розподілу щільності по глибині. Його маса, імовірно, не перевищує 2 % від маси всього Місяця. Температура в ядрі залежить від його складу і, видимо, укладена в межах 1300 - 1900 ДО. Нижній границі відповідає припущення про збагаченість важкої фракції місячного проторечовини сіркою, переважно у виді сульфідів, і утворенні ядра з евтектики Fe - Fe з температурою плавлення (слабко залежної від тиску) близько 1300 ДО. З верхньою границею краще погодиться припущення про збагаченість проторечовини Місяця легкими металами (Mg, Са, Na, Аl), що входять разом із кремнієм і киснем до складу найважливіших породоутворюючих мінералів основних і ультраосновних порід - піроксенів і олівінів. Останньому припущенню сприяє і знижений зміст у Місяці заліза і нікелю, на що вказує її низька середня площа.

Міжнародно - правові проблеми

Кардинальні правові питання освоєння Місяці вирішені Договором про принципи діяльності держав по дослідженню і використанню космічного простору, включаючи Місяць і інші небесні тіла. Однак значні досягнення в дослідженні Місяця висувають необхідність висновку спеціального міжнародного договору, що регулював би різні аспекти діяльності держав на Місяці. Потреба в договорі, сфера дії якого обмежується винятково Місяцем, викликається особливим положенням Місяця, тому що її дослідження ведеться безпосередньо людьми. У червні 1971 СРСР подав на розгляд 26-й сесії Генеральної Асамблеї ООН проект міжнародного договору про Місяць, що переданий для відповідного вивчення в Комітет ООН по використанню космічного простору в мирних цілях. Проект спрямований на забезпечення використання Місяця винятково в мирних цілях. Регламентуються також питання відповідальності держав за збиток, заподіяний при використанні Місяця.

Використана література:

1. Велика Радянська енциклопедія.

2. Дитяча енциклопедія.

3. Б. А. Воронцов - Вельямінов. Нариси про Всесвіт. М., “Наука”, 1975 р.

4. Болдуін Р. Що ми знаємо про Місяць. М., “Світ”, 1967 р.

5. Уіппл Ф. Земля, Місяць і планети. М., “Наука”, 1967 р.

6. Космічна біологія і медицина. М., “Наука”, 1994 р.











PAGE

PAGE 2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes