Сонячно-Земні зв`язки та їх вплив на людину, Детальна інформація

Сонячно-Земні зв`язки та їх вплив на людину
Тип документу: Наукова
Сторінок: 4
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: Олексій
Розмір: 112.9
Скачувань: 1772
Висновок

Сонце висвітлює і зігріває нашу планету, без цього було б неможливе життя на ній не тільки людини, але навіть мікроорганізмів. Сонце - головний (хоча і не єдиний) двигун процесів, що відбуваються на Землі. Але не тільки тепло і світло одержує Земля від Сонця. Різні види сонячного випромінювання і потоки часток впливають на її життя.

Сонце посилає на Землю електромагнітні хвилі всіх областей спектра - від багатокілометрових радіохвиль до гамма-променів. Околиць Землі досягають також заряджені частки різних енергій - як високих (сонячні космічні промені), так і низьких і середніх (потоки сонячного вітру, викиди від спалахів). На кінець, Сонце випускає могутній потік елементарних часток - нейтрино. Однак вплив останніх на земні процеси пренебрежимо мале: для цих часток земна куля прозора, і вони вільно крізь нього пролітають.

Тільки дуже мала частина заряджених часток з міжпланетного простору попадає в атмосферу Землі (інші чи відхиляє чи затримує геомагнітне поле). Але їхньої енергії досить для того щоб викликати полярні сяйва і зміни магнітного поля нашої планети, усе це неминуче впливає на все живе і, можливо, неживе на планеті Земля.

Література:

Чижевский А.Л. «Земное эхо солнечных бурь»: М., Мысль 1976г.

Мирошниченко Л.И. «Солнечная активность и земля»: М., Наука 1981г.

Широкова Е. «В плену солнечных бурь» // Камчатское Время 26.04.2001г.

Кауров Э. «Человек, Солнце и Магнитные Бури» // "Астрономия" РАН. 19.01.2000г.

Короновский Н.В. «Магнитное поле геологического прошлого земли» // СОЖ, 1996г. №6

Воронов, Гречнева «Основы современного естествознания»:М. Учебное пособие.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes