Теоретичні основи розвитку МЕВ, Детальна інформація

Теоретичні основи розвитку МЕВ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Міжнародні відносини
Автор: Олексій
Розмір: 7.6
Скачувань: 1699
Найбільшим досягненням теорії міжнародної вартості—є відкриття ціни, яка оптимізує обмін товарами і послугами між країнами і яка залежить від попиту і пропозиції.

Основи сучасних уявлень про визначення напрямків і структури міжнародних торговельних потоків були закладені шведськими вченими, котрі показали—що пояснення походження порівняльної переваги знаходиться на рівні забезпеченості факторами виробництва.(Теорія розміщення факторів виробництва)

Елі Гекшер(1919)—стверджував,що міжнародний обмін витікає з відносного наддостатку або з відносної рідкості факторів виробництва(капіталу,землі,праці), які знаходяться у розпоряджені різних країн.

Бертил Олін(1930рр)—уточнив теорію Елі Гекшера—міжнародний обмін є обміном надлишкових факторів на рідкісні фактори, тобто мобільність товарів замінює біль утруднену мобільність факторів виробництва(теорема Гекшера-Оліна).

У1948 році Пол Самуельсон вивів математичні умови теореми Гекшера-Оліна:у випадку однорідності факторів виробництва, ідентичності техніки, досконалої конкуренції та повної мобільності товарів міжнародний обмін вирівнює ціну факторів виробництва між країнами.

Раймонд Вернон-у 60рр. запропонував теорію життєвого циклу продукту-за якою деякі види продукції проходять цикл з чотирьох етапів(впровадження, зростання, зрілість, занепад), а виробництво цієї продукції переміщується із країни в країну в залежності від стану життєвого циклу товару.

Американський економіст Джонсон розвинув положення про загальну динаміку порівняльних переваг: міжнародна спеціалізація є функцією порівняльної ефективності комбінацій факторів виробництва в набагато складнішому просторі, ніж запропонував Рікардо. Це такий простір, де:

--якісним елементам належить основна роль.

--фактори виробництва мають певну мобільність.

--виробництвом вважається усяка доцільна діяльність людини.

--державна політика може викликати викривлення.

Усі розглянуті школи економічної думки відзначають, що вільний Міжнародний поділ праці дозволяє досягнути економічного оптимуму, як на світовому рівні, так і на рівні кожної країни. Довільна необдумана перепона обміну може тільки віддалити від цього оптимуму.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes