Регулювання міжнародних торговельних відносин, Детальна інформація

Регулювання міжнародних торговельних відносин
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Міжнародні відносини
Автор: Олексій
Розмір: 6.4
Скачувань: 4006
Тарифні заходи зовнішнтоекономічної політики держави безпосередньо пов”язані з митними зборами.

Митний тариф – являє собою системаимзований перелік товарів із зазначенням митних зборів, якими вони обкладаються при перетині державного кордону.

Мито підвищує ціну імпортних чи експортних товарів, впливаючи цим на обсяг і структуру зовнішньоекономічного обороту. Мита бувають: адвалорні(% від ціни), специфічні(% від ваги, обсягу), змішані.

Нетарифні заходи регулювання зовнішньої торгівлі поділяються на декілька категорій:

1.Це заходи котрі безпосередньо направлені на обмеження експортно-імпортних операцій з метою захисту певних галузей національної економіки.

Ліцензування – передбачає видачу імпортеру або експортеру через упорвноважений державний орган ліцензії на ввіз або вивіз певного товару протягом встановленого терміну.

Контингентування(квотування) – це обмеження у вартісному або кількісному виразі, які вводяться на імпорт та\або експорт певних товарів на певний період.

Антидемпінгові мита – застосовуються при імпорті товарів у випадку встановлення факту демпінгу – продажу товарів за кордон за цінами нижчими ніж на національному ринку.

Компенсаційні мита – застосовуються у випадку виявлення факту отримання експортером державної субсидії з метою підвищення його конкурентоспро-можності на світовому ринку.

Імпортні депозити – це форма застави, яку імпортер повинен внести у свій банк у національній чи іноземній валюті перед закупівлею іноземного товару.

Імпортні податки – включають: податок за перетин кордону, збори за оформлення митних документів, збір за митний огляд товару, перевірка його якості.

Торгові угоди –про добровільне обмеження експорту, про встановлення мінімальних експортних цін.

2.Це заходи, які відносяться до суто адміністративних формальностей при експорті-імпорті товарів і безпосередньо не направлені на обмеження зовнішньої торгівлі. Сюда відносятть: встановлення технічних та санітарних стандартів та норм, вимоги до упакування та маркування, вимоги до розливу.

3.Це заходи, дії яких помітно впливають в кінцевому випадку на експорт чи імпорт: валютні обмеження, регулювання інвестицій.

3.Діяльність міжнародних торговельнихих організацій.

Як уже зазначалось існує регулювання міжнародних торгових відносин на рівні міжнародних організацій. Найвпливовішими з них є:

ЮНКТАД (Конференція ООН з питань торгівлі та розвитку) – створена в 1964 році, займається всією сукупністю питань з сприяння, розвитку міжнародної торгівлі на рівноправній та взаємовигідній основі.

ГАТТ/СОТ (Генеральна асоціація з тарифів та торгівлі) – це світова організація торгівлі, яка регулює режим взаємної торгівлі і торговельну політику країн-учасниць.

МТП (Міжнародна торгова палата) – це неурялова міжнародна організація, яка об”єднує національні федерації підприємців, зацікавлених в розвитку економічних та фінансових зв”язків.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes