У вигляді порівняльного аналізу охарактеризувати рівень соціально-економічного розвитку Кот-д'Івуар та Південноафриканської республіки, Детальна інформація

У вигляді порівняльного аналізу охарактеризувати рівень соціально-економічного розвитку Кот-д'Івуар та Південноафриканської республіки
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Міжнародні відносини
Автор: Олексій
Розмір: 25
Скачувань: 2314
Обидві країни, хоч і відносяться до країн, що розвиваються, за всіма основними показниками, між собою надзвичайно різняться і знаходяться на абсолютно різних рівнях економічного розвитку. Водночас вони самі собою становлять цікаві типи економіки, що мають кожен свою специфіку. Кот-д'Івуар – країна, що, незважаючи на статус незалежної держави, зберігає за собою роль колоніальної сировинної бази. Експортна спеціалізація країни майже повністю складається з продуктів сільського господарства, “колоніальних товарів”, тому на прикладі Кот-д'Івуар можна простежити залежність країн-експортерів сировини від світових ринків, рівня цін та торгівлі з основними замовниками. Водночас Кот-д'Івуар є однією з країн із найнижчим ступенем соціально-економічного розвитку, з чим, здається, не дуже активно боряться міжнародні організації та європейські партнери країни. Майбутнє країни доволі туманне, мало віри, що вона зможе реформувати свою економіку, збільшивши роль промисловості.

Специфіка економіки ПАР була розписана у характеристиці країни. Держава створила два різних типи економіки в одній країні, і тепер найважча задача, що стоїть перед національним урядом – зрівняти біле та чорне населення, що знаходяться на різних щаблях соціально-економічного розвитку. Слід сказати, що навіть таким країнам, як США та Бразилія, де кольорове населення також жило традиційно в відмінних від білого умовах, не вдалося виконати цю задачу до кінця. І хоча останнім часом в ПАР відбуваються позитивні зрушення, для того, щоб виправити створену за сотні років ситуацію нерівноправності та соціальної безодні між двома групами населення, потрібно багато часу та коштів. Розвиненість економіки ПАР, заснована на расовій дискримінації та експлуатації дешевої робочої сили, є таким чином доволі штучною. Тому ПАР, найрозвиненішу країну Африки, не можна відносити до розвинених країн.

Крім того, в Кот-д'Івуар та ПАР є спільні риси – здебільшого проблеми: бідність, надзвичайно висока смертність, голод та нестача товарів, низький рівень розвитку медицини та освіти та епідемії. За деякими прогнозами СНІД, рівень захворюваності яким щороку зростає в Африці на декілька процентів, може стати фатальним лихом для населення континенту, якщо вчасно не кинути всі сили на боротьбу з епідемією.

Отже, фінансова та гуманітарна допомога країнам Африки повинна стати однією з головних задач світової спільноти та міжнародних організацій. Інакше людство може спіткати катастрофа, якої воно ще не переживало протягом свого існування.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1)Основы внешнеэкономических связей. Под редакцией И. Фаминского. – Москва, 1994.

2)Країни світу. Довідник. – Київ, 1998.

3)А. Киреев. Международная экономика. – Москва, 1997.

4)П. Х. Линдерт. Экономика мирохозяйственных связей. – Москва, 1992.

5)Електронні джерела.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes