Організація суспільного та громадського моніторингу - кому потрібна така ініціатива, Детальна інформація

Організація суспільного та громадського моніторингу - кому потрібна така ініціатива
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Екологія
Автор: фелікс
Розмір: 34.1
Скачувань: 2118
Виникає цілком резонне питання: якщо інформаційні матеріали, орієнтовані на різноманітну аудиторію, можуть істотно відрізнятися, чи є гарантія ідентичності зведень, що подаються в них? Чи може населення бути впевнене, що листівки і прес-релізи, спеціально підготовлені для неспеціалістів, адекватно відбивають зміст науково-технічного звіту? Ми думаємо, що єдиною гарантією ідентичності матеріалів є доступність всієї інформації про стан навколишнього середовища. Громадськість, так само як і інші групи інтересів, повинна мати можливість ознайомитися з документами всіх рівнів. Як уже відзначалося, прагнення захистити себе від втручання "некомпетентної громадськості", намагання не давати ознайомитися з інформацією, що міститься в науково-технічних звітах, як правило, неефективні. У той же час сама можливість ознайомитися з усією наявною інформацією створює атмосферу взаємної довіри. Скористатися ж матеріалами науково-технічного звіту людям, дійсно некомпетентним, у реальному житті зовсім не просто: для того, щоб засвоїти інформацію, що міститься в звіті, і зробити висновки, потрібна відповідна кваліфікація. Так що можливості зловживання довірою в даному випадку сильно перебільшені. Тільки політика відкритості сприяє зниженню соціальної напруженості.

Як було сказано вище, основна задача суспільного екологічного моніторингу полягає в створенні альтернативних інформаційних каналів. Саме наявність такого каналу може виявитися тим чинником, що змусить усі сторони, що розташовують інформацією про стан навколишнього середовища, додержуватися правила чесної і відкритої гри. Природно, таке можливо тільки в тому випадку, якщо ваш проект по суспільному екологічному моніторингу привів до одержання достовірної інформації.

Посилання на літературу

HYPERLINK \l "bs1" 1 Питання, пов'язані з поданням і використанням експериментальних результатів, розглядаються тут лише в контексті можливостей суспільного екологічного моніторингу.

© Эколайн, 1998 © ECOLOGIA, Эколайн, електронна версія, 1998

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes