Спеціалізовані соціальні служби за кордоном, Детальна інформація

Спеціалізовані соціальні служби за кордоном
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Соціологія
Автор: Олексій
Розмір: 8.3
Скачувань: 1533
консультативний центр для підлітків і молоді, надає кваліфіковану, термінову, анонімну, безплатну психологічну допомогу по телефону.

Центр ре соціалізації, призначений для осіб, що повернулись з тюрем, надають їм консультативну, соціально-правову, профорієнтаційну і психологічну допомогу.

Важливу роль відіграють психологи в освітніх закладах. Вони займають місце в різних країнах. В Німеччині входять в штат школи, в Англії займають особливе місце.

На сьогоднішній час активно розвивається СР з молодими сім’ями, причинами чого є “старіння” націй. Поряд з державними діють спеціалізовані СС. Проблеми сім'ї, реалізації її прав, гарантій, соціальної роботи з сім'єю вимагає появи нових технологій.

В останнє десятиріччя поширення отримали центри соціальної допомоги сім'ї, психолого-педагогічні консультації. Важливим елементом спеціалізованої СД молодим сім'ям є:

термінова соціальна допомога сім'ям;

допомога сім'ям, що мають хворих дітей;

реалізація речей (гуманітарна допомога);

розвиток навиків емоційної саморегуляції;

організація консультацій по проблемах планування сім'ї, сексуальних відносин і психосексуальних хвороб, виховання здорового способу життя;

навчання батьків за доглядом дітей;

патронаж вагітних мам;

допомога у ведення домашнього господарства;

курси для молодих батьків.

В роботі з етнічними меншинами важливу роль відіграють служби екстреної невідкладної психолого-соціальної допомоги населення, психоетнічні консультації, міграційні служби (РФ, США, ФРН, Іспанія).

2. Проблема старіння являє собою новий соціальний феномен ХХ століття. Якщо в 1990 році в країнах Заходу було 18 % людей похилого віку, то до 2030 року – 30 %.

згідно класифікації ООН держава вважається молодою, якщо осіб старше 65 років нараховується 4%, а старше – 7%. Тому не дивно в 1991 році ООН затвердило Принципи ООН по відношенню до похилих людей, а в 1992 році – “глобальна мета по проблемам старіння на період до 2001 року”, а 1999 рік оголосила Міжнародним роком людей похилого віку. Концептуальні погляди на місце і роль похилих у суспільстві знайшли своє відображення у документі ООН “Зробити повноцінним життя людей похилого віку”, що були підтверджені Всесвітньою зустріччю в інтересах соціального розвитку (Копенгаген, 1995 рік). Тому в світі отримали розвиток інститути соціальної служби спеціалізовані, що існують поряд із звичайними установами СР. Так отримали розвиток служби термінової соціальної допомоги (СТСС), основними напрямками діяльності яких є:

забезпечення безплатним гарячим харчуванням та продуктами;

надання грошової та майнової допомоги;

направлення в медико-соціальні відділення;

надання побутової, юридичної та психологічної допомоги;

створення каси взаємодопомоги.

В окремих країнах Західної Європи отримали розвиток спеціалізовані служби взаємодопомоги літніх. Зміст їх полягає в безоплатній допомозі літніх одне одному. Отримає поширення створення мережі спеціальних будинків для одиноких літніх. Вони призначені для постійного проживання одиноких, а також сімейних пар, що зберегли повну чи часткову можливість до самообслуговування, і потребують умов для самореалізації.

Основна мета – забезпечення сприятливих умов проживання літніх, надання їм соціально-побутової та медичної допомоги, створення умов для активного способу життя. Як правило, це одно – або двокімнатні квартири, обладнані комплексом служб соціально-побутового та медичного значення (бібліотека, столова, дисптчерські пункти, медичні кабінети і т.д.).

У світі діє близько тисячі організацій літніх, які крім допомоги здійснюють культурно просвітницьку роботу. Особливу роль відіграють спеціалізовані соціальні служби в захисті інвалідів. Нормативно-правова база соціального захисту інвалідів досить значна: Всесвітня декларація прав людини (1947 рік), Декларація прав інвалідів (1971), Конвенція і Рекомендація про професійну реабілітацію і зайнятість інвалідів (1983).

Важливу роль відіграє Служба Термінової Соціальної Допомоги, що надає разову допомогу, що спрямована на підтримку осіб, що потребують її. Основними напрямками є

надання безплатного харчування;

надання безплатного одягу;

надання необхідної інформації;

надання екстреної психологічної допомоги;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes