Традиційні громадські спільності, Детальна інформація

Традиційні громадські спільності
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Соціологія
Автор: Олексій
Розмір: 7.9
Скачувань: 1325
Чумацтво як соціальне й громадське явище зжило себе бо змінилося умови, що свого часу його породили. Проте воно і нині залишається в історичній пам’яті як певна віха у русі українського суспільства, оскільки такого явища не знав жоден інший народ. Крім того, воно навіки залишилося у неповторному шарі національної української культури – чумацьких піснях.

5.Релігійно-громадські спільності широко побутували в Україні у ХVІ-ХVІІ ст.: у часи консолідації українства і водночас – розколу церкви.

Головним призначенням церковних братів був захист чистоти православ’я, а потім протидія покатоличенню українців.

Функції церковних братств були неоднаковими у різних регіонах України, як у різні часи. В історії їхнього розвитку можна виділити три періоди: перший обіймає кінець ХV – другий половину ХVІ ст. коли наступ католицтва на Україну тільки розпочинався.

Другий період (друга половина ХVІ-ХVІІ ст.) збігається з розколом української церкви, із загостренням міжконфесійного протиборства.

Третій період, що розпочався в середині ХІХ ст. пов’язаний з відродженням церковних братств у повному обсязі і їхніх функцій.

Основними їхніми осередками були братські доми – місця сходин братчиків для обговорення релігійних і господарських справ, а також улаштування традиційних колективних трапез. Там же зберігалися реліквії братств – ікони, корогви, братські свічки, а також скриня.

У наш час, із проголошенням свободи совісті, церковні братства починають друге своє відродження убачаючи свою місію в духовній консолідації українського народу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes