Підліткі, Детальна інформація

Підліткі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Психологія
Автор: Олексій
Розмір: 9.7
Скачувань: 1750
Висновок.

Щоб покращити життя підлітка, потрібно помітно вплинути, і тоді міцніє його воля. Зростає інтерес до трудової діяльності, змінюються стосунки в колективі, поглиблюються і стають більш стійкими почуття, естетичні смаки. У старшому підлітковому віці інтенсивно формується ідейна спрямованість, світогляд і самосвідомість особистості. Діяльність стає більш спрямованою і соціально вмотивованою.

На мою думку складність виховання підлітків полягає в тому, що дорослі вважають їх дітьми, а вони самі прагнуть бути дорослими. Ось чому невміла опіка і навчання батьків пригнічують підлітка. І він бачить у цьому приниження своєї гідності. І він прагне грубо, різко уникнути опіки. У процесі формування характеру підліток виявляє нестійкість свого психологічного стану: підвищену збудливість, часті швидкі та різкі зміни настрою, форм поведінки.

У даний період формуються моральні почуття, але в поведінці підлітка не завжди поєднуються слова, почуття і діла, тому на це слід звернути велику увагу.

Підлітковий вік і юність для всіх сімей тяжкий час. Границі цих періодів розмиті, умовні, тому діти цього віку називаються то юними то підлітковими. Деякі діти уже досягли статевої зрілості, інші находяться посередині процеси зрілості.

Виникає закон нерівномірного індивідуального розвитку. Так само приходить розумовий і соціальний розвиток.

Ці розвитки не співпадають у різних життєвих сферах. Дитина може бути зовсім дорослою фізично, зате розумове і соціальне відставатиме від ровесників.

І все ж дівчата і хлопці так чи інакше стикаються з однаковими проблемами: взаємовідношення з батьками, ровесниками, учителями, самотність, перша любов, вибір професії, шкідливі звички, зовнішній вигляд, фанатизм і секти, молодіжна мода, музика, незалежність від батьків, проблеми підліткового сексу, кумири, ідеали. І подолати всі ці проблеми підлітки повинні з допомогою батьків, учителів, деколи і психолога, який повинен бути у кожній школі.

Батьки повинні бути великодушні: помагати своїм дітям найти спільну мову з ними. Любити один одного, говорити про це, навчатись виражати свою любов словами. Батьки не повинні заходити в кімнату до дитини без стуку, або в відсутності господаря кімнати. Повинні не рушати особисті речі, не підслуховувати телефонні розмови. Необхідно залишати за підлітком право вибору друзів, одягу, музики. Чесно говоріть, коли ви відчуваєте роздратованість, та не згадуйте старих гріхів, а говоріть про сьогоднішнє положення. Однак при цьому ніколи не тисніть, не наказуйте фізично, не принижуйте. Між батьками і дітьми все повинно бути загальним: і успіх, разом переживати, і сльози, і радість, сміх, разом співпереживати, надіятись, мріяти - все це приводить, до укріплення, з'єднання сімейних стосунків. Нехай підліток буде присутнім при всіх рішеннях сім’ї і буде її рівноправним учасником, нехай висловлює свою думку, мету. І у іншим питаннях що стосуються підлітка, батькам буде легше допомогти.

Діти повинні знати, що кожна людина має якесь задоволення, захоплення, чимось цікавиться і така людина завжди буде інтересувати оточуючих, а якщо в цієї людини є почуття гумору успіх цій людині забезпечений. А от красивим обличчям життя не купиш. Тому зовнішній вигляд не повинен бути на першому місці.

Якщо у дитини з’являються проблеми, або заради співчуття, привертання до себе уваги підліток хоче покінчити життя самогубством, то батьки повинні дати йому відчути, що він потрібен у сім’ї, розказати йому про себе у цьому віці, якщо є проблеми, то сказати, що вони з часом зникнуть.

Якщо у вас в сім’ї важкий підліток, не зловживайте покараннями, а найдіть причину такої поведінки, пам’ятайте, що для вашої дитини потрібен індивідуальний підхід, зацікавте підлітка різними видами діяльності, не тримайте ситуацію під постійним контролем. Розмовляйте, пояснюйте, та не ставте умови, потрібно знайти спільні сторони у підлітка, і правильно їх використовувати, розвивати, давати завдання під силу. В дитину потрібно вірити, мати надію. Велике значення для "важкого" підлітка має значення відчути радість від успіху щастя. Це призводить до самовдосконалення. Говорити з підлітком тактично, уникати різних виразів.

На молодіжний жаргон не слід привертати уваги, тому, що він зникне з часом без сліду. А на нецензурні слова слід звертати увагу.

Якщо дитина звернула увагу на якусь секту, і це її зацікавило, то поговоріть з підлітком. Переконайте, що контакти з такими людьми не принесуть ніяково доброго і корисного. Дійте рішуче, якщо помітили, що підліток пропадає з дому і часто говорить про ідеї сектантів. В цій ситуації повинен бути надмірний контроль.

Підлітки, які надмірно зацікавлені алкоголем, нікотином, наркотиками потребують допомоги, батькам потрібно спостерігати за своїми дітьми і якщо ви помітили зміни характеру, галюцинації важке дихання, тошноту, несвідомий стан, збудливість, вам необхідно подати руку допомоги, звернутись до лікаря, застосувати якісь міри.

Конфлікт з учителями. Не сваритись з підлітками, а дізнатись причину конфлікту. Ніколи не обсуджуйте з дитиною недоліків учителя. Ліпше поясніть яка важка це робота. З учителем говоріть без претензій, не ускладнюйте ситуацію. Ніколи не при яких обставинах не читайте щоденника дітей. Не намагайтесь вибрати за дітей їх життєвий шлях, так як вибір, зроблений іншими приводить в майбутньому до розчарування, незадоволення, невезінням.

Підлітки повинні гуляти півтори-дві години. Ліпше скоротити час перегляду телебачення та читання детективу. Після школи необхідно відпочити. І тоді підлітки будуть: спокійнішими, урівноваженими.

У ЦЕЙ КРИЗОВИЙ ПЕРІОД БАТЬКИ, вчителі, друзі, рідні повинні допомогти підліткові перебути це самоутвердження в суспільстві.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes