Потреба і особистість. Формування потреб, Детальна інформація

Потреба і особистість. Формування потреб
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Анатомія
Автор: Олексій
Розмір: 14.3
Скачувань: 1756
Вірно, звичайно, що загальний шлях, що проходить розвиток людських потреб, починається з того, що людина діє для задоволення своїх елементарних, вітальних потреб; але далі це відношення звертається, і людина задовольняє свої вітальні потреби для того, щоб діяти. Це і є принциповий шлях розвитку потреб людини. Шлях цей, однак, не може бути безпосередньо виведений з руху самих потреб, тому що за ним ховається розвиток їхнього предметного змісту, тобто конкретних мотивів діяльності людини.

Таким чином, психологічний аналіз потреб неминуче перетвориться в аналіз мотивів. Для цього, однак, необхідно перебороти традиційне суб'єктивістське розуміння мотивів, що приводить до змішання зовсім різнорідних явищ і зовсім різних рівнів регуляції діяльності. Тут ми зустрічаємося з дійсним опором: хіба не очевидно, говорять нам, що людина, діє тому, що він хоче. Але суб'єктивні переживання, бажання, бажання і т.п. не є мотивами тому, що самі по собі вони не здатні породити спрямовану діяльність, і, отже, головне психологічне питання полягає в тому, щоб зрозуміти, у чому складається предмет даного бажання, чи бажання пристрасті.

Ще менше, звичайно, основ називати мотивами діяльності такі фактори, як тенденція до відтворення стереотипів поводження, тенденція до завершення початої дії і т.д. У ході здійснення діяльності виникає, звичайно, безліч «динамічних сил». Однак сили ці можуть бути віднесені до категорії мотивів не з великою підставою, чим, наприклад, інерція руху людського тіла, дія якої негайно виявляє себе, коли, наприклад, що швидко біжить людина наштовхується на раптово виниклу перешкоду.

    

Використана література:

Абульханова-Славская К.А. Деятельность и психология личности.- М., 1980.

Гримак Л. Человеческие потребности в свете психологии. – М., 1989.

Дусавицький О. Еволюція потреб людини. – К., 1996.

Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность.- М., 1982.

Ломов Б.Ф. Методологические и теоретические проблемы психологии.- М., 1984.

Милерян Е.А. Психология формирования общетрудовых политехнических учений.- М., 1973.

Никуленко О.А. Некоторые проблемы теории деятельности.// Вопросы психологии.-1984.-4.

Франкл В. Человек в поисках смысла.- М., 1990.

PAGE

PAGE 2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes