Психічні порушення при судинних захворюваннях, Детальна інформація

Психічні порушення при судинних захворюваннях
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Психологія
Автор: Олексій
Розмір: 13.1
Скачувань: 1189
Хворі, які тривалий час страждають від гіпертенізїї, можуть звикнути до неї, не звертати уваги на серйохність захворювання, на необхідність лікування. Прогресуючи, необхідність захворювання може зумовлювати наростання чіткого астетичного симптомокомплексу, що передує органічній зміні психологічної діяльності, яка виявляється в порушені пам’яті, коливаннях настрою, слабкодухості, стомлюваності. Хворі стають вразливими, у нихї з’являються іпохіндрична фіксація увага на різних відчуттях.

Нестерпний, вітальний страх, що його відчувають хворі у зв’язку з серцево-судинними порушеннями, не можна порівнювати із звичайними людськими відчуттями і переживаннями ні за інтенсивністю, ні за характером. Відчуття не загрози навіть, а близкості смерті, що насувається, стає для хворого єдиною існуючою реальністю. Той, здавалось б, факт, що десятки вже пережитих ним раніше подібних нападів не призвели ні до інфаркту, ні до серцевої недостатності, не має для нього ніякого значення. Відчуваючи страх за серце в період між нападами хворі постійно рахують пульс, старано аналізують будь-які зміни серцевої діяльності.

Література.

Айвазян Т.П. Всесоюзна нарада "Психологічні методи дослідження в кардиології" (Москва, листопад 87р.)// Біол. Всесоюз. кардіол. наук. Центру АМНСРСР - М. : "Здоров’я" 1988.

Блейхер В.М., Крук І.В. Патопсихологічна діагностика - К. : "Здоров’я", 1983.

Бурлачук Л.Ф. Дослідження особистості в клінічній психології. - К.: "Медицина". 1979.

Вітенко І.С. Загальна та медична психологія - К. "Здоров’я", 1994.

Вітенко І.С., Пискун К.О. Основи загальної і медичної психології- К.: " Вища школа", 1984.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes