Мислення, уява, Детальна інформація

Мислення, уява
Тип документу: Контрольна
Сторінок: 6
Предмет: Психологія
Автор: Олексій
Розмір: 18
Скачувань: 2322
5) уявного услабленія якої-небудь властивості або якості предмету, в своєму сильному ступені контрастного образу, що приводить до побудови, наділеного властивостями, прямо

протилежними початковому.

Фізіологічну основу уяви складають залишкові (сліди) процеси збудження і гальмування, позитивних і негативних індукції, аналізу і синтезу в кіркових відділах різних аналізаторів. У результаті сетой складної нервової діяльності і виникають нові, такі, що не мали місця в реальному процесі воспріятнія поєднання тимчасових зв'язків, що утворилися в минулому досвіді, складові постійну «базу» уяви.

5.Функції уяви.

В житті людини уява виконує ряд специфічних функцій.

Перша з них полягає в тому, що б представляти дійсність в образах і мати можливість користуватися ними, вирішуючи різні виникаючі задачі. Ця функція уяви пов'язана з мисленням і органічно в нього включена.

Друга функція уяви пов'язана в регулюванні емоційних станів. За допомогою уяви людина здатна хоч би частково задовольняти багато потреб, знімати прождаємую ними напруженість. Дана життєво важлива функції особливо подчеркивається і разрабативається психоаналітичним напрямом зарубіжної психологічної науки.

Третя функція уяви пов'язана з його участю в управлінні іншими психічними і фізіологічними процесами, зокрема волею, увагою, пам'яттю, мовою, переживаннями. За допомогою штучно створюваних образів людина може звертати увагу на потрібні події і процеси. За допомогою образів він дістає можливість управляти сприйняттям, спогадами, висловами і т.д.



Четверта функція уяви полягає у формуванні внутрішнього плану дій – здібності виконувати їх в думці, маніпулюючи образами.

П'ята функція уяви – планування і программіровпніє діяльності, складання визначених пограмм, оцінка їх правельності, процесу реалізації.

Список литературы

1. Бондарчук О.І., Бондарчук Л.І. Основи психології та педагогіки : К.: МАУП, 2001

2. Меерович М. И., Шрагина Л. И. Технология творческого мышления: практическое

пособие. –Минск. М.: 2000

3. М`ясоїд П. А. Загальна психологія К.: 1998

4.Крысько В. Г. Общая психология в схемах и комментариях Уч.пос.:2003

PAGE

PAGE 1

Синтез

Аналіз

Абстрагування

Конкретизація

Процесс мислення

Технічне

Оперативне

Практичне

Інтуїція

Дискурсивне

Творче

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes