Вживання великої літери в українській діловій мові, Детальна інформація

Вживання великої літери в українській діловій мові
Тип документу: Реферат
Сторінок: 2
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: Олексій
Розмір: 6
Скачувань: 2476
б) Перше слово власних назв академій, інститутів, науково-дослідних установ, кінотеатрів, театрів, музеїв, парків культури та відпочинку тощо пишеться з великої літери, не зважаючи на те, що воно є родовим позначенням;

в) перше слово складених назв, а також перше слово й скороченої назви, якщо відповідна повна назва вже згадувалась в тексі та на вивісках.

14. У складених назвах іноземних телеграфних агентств усі слова, крім родового імені й без лапок. Щодо назв іноземних фірм, компаній, банків і т. ін., то вони беруться в лапки й з великої літери пишеться тільки перше слово чи власне ім'я, що входить до складу цієї назви.

15. Назви вокзалів, станцій, портів, пристаней і т. ін.

16. Умовні назви будинків відпочинку, пансіонатів, санаторіїв, дитячих таборів, готелів, кемпінгів, ресторанів, кав’ярень і т. ін. пишуться в лапках.

17. Назви пам’яток архітектури, замків, храмів тощо.

18. Назви історичних подій, епох, війн, революцій, народно-визвольних рухів, повстань, революційних свят, знаменних дат і т. ін., а також релігійних свят та постів.

19. Назви конгресів, конференцій, договорів, найважливіших документів тощо.

20. У назвах орденів, відзнак, що складаються з кількох слів, тільки перше слово (крім родових означень).

21. В лапках пишуться назви літаків, автомобілів, тракторів та інших машин, пов’язані з найменуванням моделі, заводу, фірми, що їх виготовляють. Це правило поширюється і на назви виробів, продуктів, що стали фірмовим або сортовим їх означенням.

22. Скорчені назви (абревіатура) установ, закладів, організацій тощо утворені з частин слів пишуться з великої літери, якщо ці слова вживаються на позначення установ одиничних.

23. Складноскорочені назви, утворені з початкових (ініціальних) букв, імен власних і загальних, пишуться великими літерами.

Література

1. Український правопис / АН України, Ін-т мовознавства ім. О.О.Потребні, Інститут української мови – 4-те вид., випр. й доп. – К.: Наук. Думка, 1993. – 240 с.



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes