Зовнішньоекономічна діяльність, як об’єкт бухгалтерського обліку, Детальна інформація

Зовнішньоекономічна діяльність, як об’єкт бухгалтерського обліку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Міжнародні відносини
Автор: Олексій
Розмір: 0
Скачувань: 1919
Для здійснення ЗЕД необхідно:

— відкрити власний валютний рахунок в банку;

— одержати необхідні ліцензії на різні види і форми ЗЕД, якщо вони підлягають ліцензуванню;

— заключити контракти на окремі види діяльності з фірмами закордонних країн і на право здійснення операцій, пов’язаних з одержанням іноземної валюти;

— ознайомитися з правилами митних процедур і дотримуватися їх.

Реєстрація суб’єктів ЗЕД здійснюється на основі заяви і нотаріально затвердженої копії статуту і засновницьких документів.

2. Організація і здійснення ЗЕД вимагає дотримання відповідної мети і кладе специфічні завдання перед бухгалтерським обліком.

Основними об’єктами бухгалтерського обліку ЗЕД є: валютні засоби і валютні операції, товари і їх рух на основі експортно-імпортних операцій, розрахункові і кредитні операції між суб’єктами ЗЕД, а також між суб’єктами і обслуговуючими їх банками, кінцеві фінансові результати господарської діяльності. Правильна постановка б/о перерахованих о’єктивів повинна знаходитися в центрі уваги бухгалтерського апарату.

Мета б/о ЗЕД:

1) контроль за зберіганням товарно-матеріальних цінностей і валютних засобів;

2) сучасне надання адміністрації, податковій і статистичній службі інформації про товарорух, ефективність його використання, про доходи, витрати, фінансові результати, обов’язкових платежах і відрахуваннях;

3) забезпечення сучасних і правильних розрахунків по зовнішньо-торгових операціях.

Для досягнення цієї мети необхідно вирішити наступний комплекс бухгалтерських завдань:

перш за все — це завдання методологічного характеру, пов’язані з використанням національного плану бухгалтерських рахунків і правильним відображенням на них операцій по ЗЕД, а також питання визначення цінових компонентів при визначенні вартості продукції, вибір методів оцінки господарських засобів і джерел їх утворення, спеціальних фондів, вкладання активів, затрат на виробництво і обіг, визначення і розподіл доходів; питання направлені на достовірне відображення інформації в первинних і зведених документах і в регістрах синтетичного і аналітичного обліку, раціональна побудова цих регістрів, формування вихідних робіт.

другим важливим завданням обліку ЗЕД є його організація: направлені на раціоналізацію б/о, що пов’язана з чітким розподілом функціональних обов’язків серед робітників бухгалтерії (організація матеріальної відповідальності за забезпеченням збереженості товарно-матеріальних цінностей і грошових (валютних) засобів, визначення періодичності складання поточної звітності, товарорух і ін.)

також третім комплексом завдань б/о ЗЕД є технічне забезпечення: адміністрація суб’єкта ЗЕД повинна забезпечити раціональне ведення обліку за допомогою комп’ютеризації, розмножувальної техніки при наявності матеріальних можливостей (автоматизована обробка даних первинних документів, облікових регістрів і форм звітності).

3. Нормативно-правове регулювання ЗЕД здійснюється Законами Постановами Президента України, Декретами, постановами Кабінету Міністрів тих країн, на території яких функціонують господарські суб’єкти, а також інструкціями, листами положеннями Міністерства зовнішньо-економічних зв’язків, Головною державною податковою інспекцією, Національного Банку і деяких інших органів, уповноважених здійснювати відповідні функції такого регулювання.

На Україні в якості важливих нормативно-правових документів, що направлені на регулювання ЗЕД і його обліку є:

Закон України “Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16.04.1991р. №959-ХІІ;

Закон України “Про вказані інвестиції” від 13.03.92р.

Закон України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” від 23.09.1994р.

Указ Президента України “Про міри по забезпеченню валютного та експортного контролю” від 07.09.1995р. №504/94.

Указ Президента України “Про застосування Міжнародних правил інтеграції комерційних термінів” від 04.10.1995р. №567/94.

Указ Президента України “Про регулювання бартерних (товарообмінних) операцій у галузі зовнішньо-економічної діяльності” від 27 січня 1995р. №84/95.

Закон України “Про єдиний митний тариф” від 5.02.92р. та єдиний митний тариф від 11.01.93р. №4/93.

Указ Президента України “Про індикативні ціни на товари при здійсненні суб’єктами ЗЕД України експортно-імпортних операцій” від 18.11.1994р. №691.

Декрет Кабінету Міністрів України “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 19.02.1993р. №15-93.

Постанова КМУ від 09.08.93р. №609 “Про заходи щодо впорядкування зовнішньо-економічної діяльності”.

Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності на Україні, затверджене Постановою КМУ від 03.04.93р. №250 з послідуючими змінами та доповненнями від 05.06.93р. №509, від 24.09.94р. №804, від 21.03.96р. №175, від 11.08.97р. №869…

Закон України “Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньо-економічних відносинах” від 15.09.1995р. №327/95-ВР.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes