Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, Детальна інформація

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 17.2
Скачувань: 1594
Відповідно до статті 19 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" страхові внески нараховуються на фактичні виплати (доходи), що не перевищують максимальної величини фактичних витрат страхувальника на оплату найманих працівників і доходу фізичних осіб, з якої справляються внески до Фонду, визначеної Кабінетом Міністрів України, (на 01.07.02 - 2200грн).

Термін сплати страхових внесків

Страхові внески сплачуються:

1) роботодавцями:

- один раз на місяць у день, установлений для отримання в установі банку коштів на оплату праці за відповідний період;

- в день перерахування коштів на особисті рахунки фізичних осіб в установах банку у випадку виплати заробітної плати на особисті рахунки найманих працівників;

- не пізніше наступного дня після здійснення виплат на оплату праці з коштів від реалізації продукції (робіт, послуг) через подання в установу банку платіжного доручення на перерахування страхових внесків до Фонду;

2) фізичним особам, які використовують труд найманих працівників:

- щомісячно, але не пізніше 5 числа місяця, наступного за місяцем, у якому сплачена заробітна плата. Указана сплата страхових внесків здійснюється безготівковими коштами або готівкою через установи банків, та у випадку відсутності рахунків в установах банків - поштовим переказом через підприємство зв'язку на рахунок Фонду.

Відповідальність страхувальника

Роботодавець несе відповідальність за несвоєчасну реєстрацію, як платник страхових внесків, несвоєчасну сплату або неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, які сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців.

За порушення терміну реєстрації або несвоєчасну сплату страхових внесків стягується штраф у розмірі 50% суми, належної до сплати за весь період, починаючи з дня, коли страхувальник повинен був зареєструватися.

За ухилення від реєстрації, як платника страхових внесків, несвоєчасної уплати страхових внесків або неповної їх сплати - страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф у розмірі прихованої (заниженої) суми заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі вказаної суми.

Пеня нараховується виходячи із 120% облікової ставки НБУ, яка діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її термін. Пеня на пеню не нараховується.

Таблиця 1

Ставки збору на загальнообов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття

3 роботодавця 3 найманих працівників (за трудовими угодами) 3 підприємств та осіб, працюючих згідно з угодами цивільно-правового характеру

База Ставка База Ставка База Ставка

Фонд оплати праці, що підлягає оподаткуванню прибутковим податком з громадян

2,1%

Фонд оплати праці, що підлягає оподаткуванню прибутковим податком з громадян 0,5%

Оподатковуваний дохід

2,6%





Приклад

Розрахунок суми страхових внесків у фонд соціального страхування на випадок безробіття

№ Прізвище, ім'я та по батькові

Сума нарахованого заробітку

Сума заробітку, на який нараховується страховий внесок Ставка страхового внеску 0,5%

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes