Облік вилученого та неоплаченого капіталу, Детальна інформація

Облік вилученого та неоплаченого капіталу
Тип документу: Контрольна
Сторінок: 7
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 17.8
Скачувань: 1596
7. Списання повторно розміщених викуплених акцій за ціною зворотного викупу відображається записом, грн.:

Дебет 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" (аналітичний рахунок Покупця 3)   7 500

Кредит 451 "Вилучені акції" 7 500

8. Списання перевищення ціни повторного розміщення викуплених акцій над ціною зворотного викупу відображається записом, грн.:

Дебет 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" (аналітичний рахунок Покупця 3)   500

Кредит 425 "Інший додатковий капітал"   500

Неоплачений капітал

Ураховуючи те, що після проведення установчих зборів та реєстрації випуску акцій та статуту товариства в установленому чинним законодавством порядку попередні внески передплатників переходять з розряду заборгованості до категорії власного капіталу створеного акціонерного товариства, а самі передплатники набувають статусу акціонера і втрачають можливість вимагати свої внески у товариства. Ця зміна взаємних прав та обов'язків відображається в обліку шляхом списання кредиторської заборгованості товариства перед передплатниками на зменшення їх заборгованості як акціонерів по сплаті внесеного капіталу товариства, яка облічується на рахунку 46 "Неоплачений капітал".

Списання сум, отриманих за підпискою на зменшення неоплаченого капіталу, відображається записом:

Дебет 68 "Розрахунки за іншими операціями" Кредит 46 "Неоплачений капітал"

Рахунок 46 "Неоплачений капітал" призначений для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства. По дебету рахунка відображається заборгованість засновників (учасників) за внесками до статутного капіталу підприємства, а також номінальна вартість розміщених неоплачених акцій; по кредиту - погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу і номінальна вартість сплачених акцій. Сальдо рахунка відображає заборгованість засновників (учасників) за внесками до статутного капіталу підприємства на кінець звітного періоду і вираховується при визначенні підсумкової суми власного капіталу.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій і кожним засновником (учасником) підприємства.

Приклад 7.2. Суми, фактично внесені засновниками (у сумі 280 000 грн.) та Передплатниками акцій ВАТ "Умань" (у сумі 217 500 грн.) списані на зменшення їх заборгованості з формування власного капіталу ВАТ "Умань":

Списання сум, отриманих за підпискою на зменшення неоплаченого капіталу, відображається записом, грн.:

Дебет 685 "Розрахунки з іншими кредиторами"

(аналітичні рахунки в розрізі засновників

(акціонерів))   497 500

Кредит 46 "Неоплачений капітал"

(аналітичні рахунки в розрізі засновників

(акціонерів))   497 500

Згідно із чинним законодавством акціонер у строки, установлені установчими зборами, але не пізніше року після реєстрації акціонерного товариства зобов'язаний оплатити повну вартість акцій. У разі несплати у встановлений строк акціонер, якщо інше не передбачено статутом товариства, сплачує за час прострочення 10 відсотків річних від суми простроченого платежу. При несплаті протягом 3 місяців після встановленого строку платежу акціонерне товариство має право реалізувати ці акції в порядку, установленому статутом товариства.

Фактичне надходження внесків засновників та учасників акціонерного товариства зменшує їх заборгованість за акції, на які вони підписались, і в обліку відображається по кредиту рахунка 46. Дебетуються при цьому рахунки активів відповідно до форми здійснених внесків.

Акції можуть бути видані одержувачу (покупцю) тільки після повної оплати їх вартості.

Погашення заборгованості засновників та акціонерів з підписки відображається записом:

Дебет 10 "Основні засоби"

Дебет 12 "Нематеріальні активи"

Дебет 14 "Довгострокові фінансові інвестиції"

Дебет 30 "Каса в національній валюті"

Дебет 35 "Поточні фінансові інвестиції"

Дебет 201 "Сировина й матеріали"

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes