Бухгалтерський облік доходів, витрат і фінансових результатів на виробничих і торговельних підприємствах, Детальна інформація

Бухгалтерський облік доходів, витрат і фінансових результатів на виробничих і торговельних підприємствах
Тип документу: Реферат
Сторінок: 72
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 99.9
Скачувань: 3659
Для наглядності і кращого розуміння змін, що сталися в бухгалтерському обліку, розглянемо відображення в обліку фінансових результатів від основної діяльності виробничих підприємств на загальній схемі (рис. 6).

Рисунок 6

Загальна схема

бухгалтерського обліку фінансових результатів від основної діяльності

виробничих підприємств

Зміст записів на загальній схемі бухгалтерського обліку фінансових результатів від основної діяльності виробничих підприємств:

1. Щомісячне відображення в обліку податку на додану вартість від суми доходу (обороту) з реалізації продукції (робіт, послуг) у встановленому розмірі.

Аналогічно відображаються в бухгалтерського обліку суми акцизного збору з підакцизної продукції, а також інших податків і зборів з обороту.

На загальній схемі бухгалтерського обліку (рис. 6), в записах на рахунках та прикладах розглядається складніший варіант бухгалтерського обліку доходів (реалізації), що оподатковуються податком на додану вартість. В тому разі, коли на підприємстві є доходи (обороти), що звільнені від оподаткування ПДВ, на рахунку 70 "Доходи від реалізації" до відповідних субрахунків мають бути відкриті окремі аналітичні рахунки для обліку таких доходів.

2. Списання кінцевого сальдо чистого доходу від реалізації готової продукції (робіт, послуг) та іншого операційного доходу на субрахунок 791 "Фінансовий результат від основної діяльності" заключними записами за звітний рік.

3. Списання по підсумку за рік на зменшення одержаного чистого доходу підприємства виробничої собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг)

4. Списання в установленому порядку на зменшення чистого доходу кінцевого сальдо адміністративних витрат підприємства за звітний рік.

5. Списання в установленому порядку на зменшення чистого доходу кінцевого сальдо витрат підприємства на збут за звітний рік.

6. Списання на зменшення чистого доходу кінцевого сальдо інших операційних витрат підприємства за звітний рік.

Протягом звітного року доходи та чистий дохід виробничого підприємства від реалізації продукції (робіт, послуг) та інші операційні доходи від основної діяльності щомісячно відображаються в обліку записами на синтетичних рахунках та відповідних субрахунках:

1. На суму реалізованої продукції за договірними відпускними цінами (доходу), включаючи податок на додану вартість (акцизний збір) та інших операційних доходів:

1.1. Дт 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"

Дт 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках"

Кт 70 "Доходи від реалізації"

1.2. Дт 31 "Рахунки в банках" і ін.

Кт 71 "Інший операційний дохід"

2. На суму нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ при передоплаті продукції покупцями:

Дт 70 "Доходи від реалізації"

Кт 643 "З податкових зобов’язань"

При нарахуванні податкового зобов’язання з ПДВ була складена бухгалтерська проводка: Дт 643 "З податкових зобов’язань" - Кт 641 "Розрахунки з податків", анал. рахунок "З податку на додану вартість").

3. На відображення в обліку податку на додану вартість при відвантаженні продукції в рахунок наступної оплати або оплаті відпущеної продукції готівкою:

Дт 70 "Доходи від реалізації"

Кт 641 "Розрахунки з податків", анал. рахунок "З податку на додану вартість"

В тому разі, коли підприємство, крім податку на додану вартість, сплачує акцизний збір та здійснює інші вирахування з доходу, то вони також відображаються за дебетом рахунку 70 "Доходи від реалізації" на зменшення отриманого доходу з кредиту рахунку 64 "Розрахунки по податках і платежах" та інших.

4. На відображення в обліку інших операційних витрат, що відносяться до основної діяльності підприємства:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes