БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК НАДХОДЖЕННЯ ЦІННОСТЕЙ І ПОДАТКОВОГО КРЕДИТУ З ПДВ НА ВИРОБНИЧИХ, ОПТОВО-ЗБУТОВИХ, ОПТОВИХ І ТОРГОВЕЛЬНОПОСЕРЕДНИЦЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ, Детальна інформація

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК НАДХОДЖЕННЯ ЦІННОСТЕЙ І ПОДАТКОВОГО КРЕДИТУ З ПДВ НА ВИРОБНИЧИХ, ОПТОВО-ЗБУТОВИХ, ОПТОВИХ І ТОРГОВЕЛЬНОПОСЕРЕДНИЦЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 31.4
Скачувань: 1783
Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" і ін. - на купівельну вартість цінностей без ПДВ (6000 - 1000) - 5000

Дт 641, анал. рахунок "З податку на додану вартість"

Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" і ін. - на суму ПДВ на ці (оплачені) цінності згідно з податковими накладними -1000

4. На суму цінностей, що надійшли від постачальників на умовах оплати в наступні місяці, - 1000 грн., в т.ч. ПДВ - 167 грн.:

Дт 20 "Виробничі запаси", 28 "Товари" і ін

Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" і ін. - на купівельну вартість цінностей без ПДВ (1000-167) - 833

Дт 641, анал. рахунок "З податку на додану вартість"

Кт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" і ін. - на суму ПДВ на ці (не оплачені) цінності згідно з податковими накладними - 167.

5. На суму ПДВ, сплаченого постачальникам за цінності в складі авансових платежів (передоплат), здійснених у звітному місяці, в рахунок яких цінності не надійшли, згідно із даними сальдової відомості передоплат звітного місяця за дебетом рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" та інших здійснюється запис на нарахування податкового кредиту. За даними сальдової відомості рахуються авансові платежі постачальникам в сумі 2000 грн. (8000 - 6000), в т.ч. ПДВ - 333 грн. На суму цього ПДВ необхідно зробити запис на відображення його в обліку як нарахування податкового кредиту з ПДВ за підсумком за місяць (п.п. 15, 16.3, оп. 2):

Дт 641, анал. рахунок "3 податку на додану вартість"

Кт 644 "З податкового кредиту" - 333

16.2. Для того, щоб зрозуміти о особливості і переваги рекомендованого автором спрощеного бухгалтерського обліку розрахунків з постачальниками й податкових розрахунків з ПДВ, пов'язаних з надходженням цінностей, доцільно рознести складені за даними прикладу 3 бухгалтерські проводки на схематичних рахунках, визначити обороти і кінцеві сальдо та проаналізувати їх.

16.3. При спрощеному бухгалтерському обліку надходження цінностей записи платежів в обліковому регістрі за кредитом рахунку 31 "Рахунки в банках" необхідно здійснювати в наступному порядку:

За кредитом рахунку 31 "Рахунки в банках” на оплату цінностей постачальникам суми платежів необхідно записувати одною сумою без виділення ПДВ, а суму ПДВ, що входить до цих платежів, треба записати в окремих графах після графи "Разом" за кредитом рахунку 31 "Рахунки в банках" - "в т.ч. ПДВ" з виділенням сум ПДВ:

- в складі оплат за отримані цінності;

- в складі не збалансованих передоплат цінностей постачальникам (за даними сальдової відомості, табл. 1);

На підставі підсумкових даних облікового регістра за кредитом рахунку 31 "Рахунки в банках" за даними прикладу 3 мають бути зроблені записи:

1. Дт 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками", 68 “Розрахунки за іншими операціями” і ін.

Кт 31 "Рахунки в банках" - на всю суму оплат і передоплат цінностей постачальникам згідно з платіжними документами (п. 16.1, оп.2) - 8000..

2. Дт 641, анал. рахунок "З податку на додану вартість"

Кт 644 - на суму ПДВ в складі отриманих в звітному місяці не збалансованих авансових платежів постачальникам за даними сальдової відомості ( п.16.1, оп. 5) - 333

Із наведених вище бухгалтерських проводок видно, що записи на підставі платіжних документів податку на додану вартість у відповідних графах облікових регістрів за кредитом рахунків підприємства в банках як "в т.ч. ПДВ", не є підставою для відображення в бухгалтерському обліку податкового кредиту. Вони використовуються тільки для оперативного контролю записів сум сплаченого ПДВ та запису ПДВ в складі не збалансованих передоплат за дебетом рахунку 641 (ПДВ) в кореспонденції з кредитом субрахунку 644 "З податкового кредиту" за даними сальдової відомості (табл. п. 16.1, оп.5).

Правильне, що відповідає нормативним документам, відображення в бухгалтерському обліку надходження цінностей від постачальників та іншого їх надходження має важливе значення для контролю за наявністю та рухом цінностей, розрахунків з постачальниками і підрядниками, а також для своєчасності і повноти сплати до бюджету податку на додану вартість, для уникнення штрафних санкцій, пов'язаних з помилковими записами в обліку ПДВ.

Професор І. Павлюк

24 лютого 2000 р.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes