Бухгалтерський облік підрядної діяльності, Детальна інформація

Бухгалтерський облік підрядної діяльності
Тип документу: Реферат
Сторінок: 10
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 28
Скачувань: 1706
Витрати, пов’язані з утриманням будівельних машин i механізмів (охорона, амортизація, оплата стороннім організаціям), також не включаються до собівартості. Наприклад, зупинено будівництво об’єкта, а баштовий кран не демонтовано i за його перебування (а не за роботу) сплачується власнику – сторонній організації плата, яка в цьому випадку не повинна включатися до собівартості, а як i всі витрати, наведені у цьому абзаці, повинна бути віднесена в кожному звітному періоді їх виникнення на рахунок обліку фінансових результатів.

За будівельним контрактом витрати, що підлягають відображенню у собівартості даного звітного періоду, мають складатися тільки з тих витрат, які пов’язані з обсягом конкретно виконаної на цьому об’єкті роботи, що визнана доходом. Витрати, пов’язані з виконанням робіт, які ще не визнано доходом, відображуються підрядником у складі незавершеного виробництва.

Розрахунки підрядника із замовником (субпідрядника з генпідрядником) відбуваються за рахунками за виконані роботи, передані для оплати. Їх відображення здійснюється за типовою кореспонденцією рахунків, запровадженою разом із HYPERLINK "http://search.liga.kiev.ua/l_doc2.nsf/link1?OpenAgent&id=reg4185&ed=1999_11_30&an=15" \l "15" \t "_top" Планом рахунків бухгалтерського обліку з 2000 р. Разом з тим після запровадження з 2002 р. HYPERLINK "http://search.liga.kiev.ua/l_doc2.nsf/link1?OpenAgent&id=reg5624&ed=2001_04_28&an=16" \l "16" \t "_top" ПБО 18 «Будівельні контракти» для накопичення даних про виконані, передані для оплати рахунки i залишок незавершеного виробництва, про валову заборгованість замовників i замовникам до рахунку 23 «Виробництво», на якому вже використовується субрахунок 230 «Виконання будівельно-монтажних робіт (будівельних контрактів)», буде відкрито ще два субрахунки: 238 «Незавершені будівельні контракти» i 239 «Проміжні рахунки». Записи на цих субрахунках (дебет 238, кредит 239) здійснюються на суму рахунку (без непрямих податків) за виконані будівельні роботи (проміжний рахунок оплати) у тому періоді, в якому такий рахунок передано для оплати i відображено у типовій кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку за дебетом рахунку 36 «Розрахунки з покупцями i замовниками» i кредитом рахунку 70 «Доходи від реалізації». Згорнуте сальдо на рахунку 23 «Виробництво» показуватиме суму незавершеного виробництва підрядника або його заборгованість замовнику.

Після завершення будівельного контракту субрахунки 238 i 239 взаємно закриваються.

Інформація, що дає потрібне уявлення про виконання будівельних контрактів (сума доходу, прибутків, авансів, вартість виконаних субпідрядниками робіт тощо), наводиться підрядниками у примітках до річної фінансової звітності, якщо підрядники не є суб’єктами малого підприємництва.

На завершення наведемо порівняльну таблицю кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку у підрядника щодо характерних операцій з виконання будівельного контракту до i після запровадження HYPERLINK "http://search.liga.kiev.ua/l_doc2.nsf/link1?OpenAgent&id=reg5624&ed=2001_04_28&an=16" \l "16" \t "_top" Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти» , в якій відмінність у кореспонденції рахунків з 2002 р. помічено зірочками (*). 

Таблиця

Зміст операції 

   Сума, тис. грн. 

   Кореспонденція рахунків 



до 31 грудня 2001 р.  з 1 січня 2002 р. 



Дебет  Кредит  Дебет  Кредит 

Отримано аванс  1000  31

«Рахунки в банках»  681

«Розрахунки за авансами одержаними»  31

«Рахунки в банках»  681

«Розрахунки за авансами одержаними» 

Витрати підрядника (власні) прямі  2200  230

«Виконання будівельного контракту»  13

«Знос необоротних активів»,

 

20

«Виробничі запаси»,

63

«Розрахунки з постачальниками та підрядниками»,

66

«Розрахунки з оплати праці»  230

«Виконання будівельного контракту»  13

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes