Cуть, види та облік відповідно поточної та довгострокової заборгованості, Детальна інформація

Cуть, види та облік відповідно поточної та довгострокової заборгованості
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 14
Скачувань: 3746
Призначення субрахунку 163 — облік довгострокової дебіторської заборгованості, яка не відображається на інших субрахунках рахунку 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість". До іншої дебіторської заборгованості відноситься видача довгострокових позик працівникам підприємства та інші види розрахунків. Видача позик підприємством може проводитись, якщо вона передбачена статутом або іншим аналогічним документом підприємства та при наявності оформлених належним чином документів.

Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка виникає під час нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу. У більшості випадків можна визначити два головних види дебіторської заборгованості: товарну і нетоварну (неопераційну). Операції називаються товарними, якщо мова йде про оплату продукції (яка має натурально-речову форму), робіт та послуг.

Для обліку товарної дебіторської заборгованості використовується рахунок 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками". По дебету рахунку 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг (у тому числі на виконання бартерних контрактів), яка включає податок на додану вартість, акцизи та інші податки, збори (обов'язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів і включені до вартості реалізації, по кредиту — сума платежів, які надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, в касу та інші види розрахунків. Сальдо рахунку дебетове і відображає заборгованість покупців та замовників за одержану продукцію (роботи, послуги).

Аналітичний облік розрахунків з покупцями і замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником, за кожним пред'явленим до сплати рахунком.

В балансі залишки по статтях дебіторської заборгованості відображаються в залежності від терміну погашення (в межах року чи більше) за різними статтями.

Нетоварна (або неопераційна) дебіторська заборгованість виникає від іншої діяльності підприємства (тобто операцій інших, ніж продаж товарів, виконання робіт або надання послуг). До нетоварних операцій відносяться розрахунки за виданими авансами, розрахунки з підзвітними особами, розрахунки за нарахованими доходами, розрахунки за претензіями, розрахунки за відшкодуванням завданих збитків, розрахунки за позиками членам кредитних спілок, розрахунки з іншими дебіторами.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Альбом бухгалтерських проводок. -Харків: Фактор, 2000. -80 с.

2. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник / за ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. -3-е вид., перероб. і доп. - Житомир: ЖІТІ, 2001. -672 с.

3. Грабова Н.П. Облік основних господарських операцій в бухгалтерських проводках: Навч. Посібник: 3-тє вид., доповн. — К: А.С.К., 2001.-416с.

4. Енциклопедія бухгалтерських проводок // Бізнес (Додаток). —2000. — 24 липня.

5. Новий бухгалтерський облік в Україні (побудова і застосування): навчально-методичний посібник. —Тернопіль: Карт-бланш, 2000. — 288с.

6. Партии Г.О. Бухгалтерський облік: основи теорії та практики.

Навчальний посібник. — К.: Знання, 2000. -245 с.

Додаток 1

ЖУРНАЛ ОРДЕР № 8

за січень 2000р.

Рахунок 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість "

№ з/п Субрахунок Сальдо на 1 січня 3 кредиту рахунка 16 в дебет рахунків Разом по кредиту рахунку В дебет рахунка 1 6 з кредиту рахунків Разом по

дебету рахунку Сальдо на 31 січня



31 35 377 ін.

10 69 ін.



1 161 60000

12000

12000



48000

2 162 3000 3000

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes