Про банки і банківську діяльність, Детальна інформація

Про банки і банківську діяльність
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 26.8
Скачувань: 1841
Стаття 4. Кредитні ресурси



Україна формує і використовує власні кредитні ресурси, які складаються з коштів банків, залишків коштів на банківських рахунках підприємств, установ і організацій республіки, вкладів громадян, коштів у міжбанківських розрахунках, інших грошових ресурсів.

Стаття 5. Розмежування відповідальності держави та банків



Банки не відповідають по зобов'язаннях держави, а держава не відповідає по зобов'язаннях банків, крім випадків, коли сторони беруть на себе таку відповідальність.

Р о з д і л II

( Розділ II втратив чинність на підставі Закону N 679-XIV

( 679-14 ) від 20.05.99 )



НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

Стаття 6. Національний банк України - юридична особа



Національний банк України (далі - Національний банк) є власністю України, юридичною особою. Його статут затверджується Президією Верховної Ради України.

Національний банк та його установи мають печатку з зображенням Державного герба України.

Стаття 7. Підзвітність Національного банку



Національний банк є підзвітним Верховній Раді України.

Національний банк має право законодавчої ініціативи.

Стаття 8. Основні функції Національного банку



Національний банк є центральним банком республіки, її емісійним центром, проводить єдину державну політику в галузі грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці, організує міжбанківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому, визначає курс грошової одиниці відносно валют інших країн. Йому належить монопольне право на випуск грошей в обіг, а також випуск національних грошових знаків за рішенням Верховної Ради України.

Національний банк створює державну скарбницю республіки і організує її діяльність, зберігає резервні фонди грошових знаків, дорогоцінні метали та золотовалютні запаси.

Національний банк представляє інтереси України у відносинах з центральними банками інших країн, у міжнародних банках та інших фінансово-кредитних організаціях, де міждержавне співробітництво передбачено на рівні центральних банків.

Національний банк згідно з законодавством України нагромаджує золотовалютні резерви, які зараховуються на баланс Національного банку, здійснює операції по їх розміщенню (в тому числі і в іноземних банках) самостійно або через банки, уповноважені ним на виконання зовнішньоекономічних операцій.

Національний банк затверджує бланки та форму безготівкових депозитів приватизаційних паперів, встановлює умови зберігання, обліку та погашення приватизаційних паперів, встановлює за погодженням з Кабінетом Міністрів України порядок видачі приватизаційних паперів. ( Стаття 8 доповнена частиною п'ятою згідно із Законом N 2679-12 від 14.10.92 )

Національний банк виконує такі операції:

1) видає комерційним банкам кредити на строк за домовленістю з позичальниками;

2) веде рахунки банків-кореспондентів і здійснює розрахункове касове обслуговування комерційних банків та інших кредитних установ;

3) купує та продає цінні папери, що випускаються державою;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes