Про банки і банківську діяльність, Детальна інформація

Про банки і банківську діяльність
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 26.8
Скачувань: 1841
Національному банку належить право на випуск в обіг і регулювання кількості грошей, що знаходяться в обігу.

Основні напрями грошово-кредитної політики щорічно затверджуються Верховною Радою України.

Національний банк визначає вид грошових знаків, їх номінал, відмінні ознаки і систему захисту.

Стаття 13. Регулювання рівня процентних ставок

Національний банк здійснює регулювання рівня процентних ставок банківських та інших фінансово-кредитних установ України. ( Стаття 13 в редакції Закону N 3289-12 від 17.06.93 )

Стаття 14. Відносини з бюджетом республіки



Національний банк організує і здійснює через банківську систему касове виконання державного бюджету республіки.

За рішенням Верховної Ради України Національний банк може надавати Міністерству фінансів України кредит на загальних умовах.

Національному банку забороняється фінансування дефіциту державного бюджету.

Стаття 15. Обслуговування державного боргу



Національний банк разом з комерційними банками здійснює обслуговування державного боргу, виконуючи операції, пов'язані з розміщенням державних позик, їх погашенням та виплатою процентів по них.

Стаття 16. Нормативні акти Національного банку

Національний банк видає нормативні акти з питань, що входять до його повноважень, які є обов'язковими для всіх юридичних і фізичних осіб.

Нормативні акти Національного банку видаються у формі постанов Правління Національного банку. Інструкції, положення, правила нормативного характеру затверджуються постановами Правління Національного банку. Вони не можуть суперечити законодавству України і не мають зворотної сили.

Нормативні акти Національного банку, що регулюють правовідносини, суб'єктами яких є фізичні особи, підлягають державній реєстрації згідно з законодавством України.

Нормативні акти Національного банку оскаржуються в порядку, встановленому законодавством України.

Нормативні акти Національного банку набирають чинності у визначений ним термін, але не раніше дня прийняття, крім тих, що підлягають державній реєстрації та набирають чинності в терміни, визначені законодавством України.

Національний банк встановлює єдині правила бухгалтерського обліку в банках на базі комплексної автоматизації та комп'ютеризації. ( Стаття 16 із змінами, внесеними згідно із Законом N 4033-12 від 25.02.94, в редакції Закону N 609/96-ВР від 17.12.96 )

Стаття 17. Дозвіл Національного банку на створення

комерційних банків

Національний банк дає дозвіл на створення в Україні комерційних банків шляхом їх реєстрації та видає ліцензії на виконання банківських операцій. ( Стаття 17 в редакції Закону N 24/96-ВР від 01.02.96 )



Стаття 18. Республіканська книга реєстрації банків, валютних

бірж та інших фінансово-кредитних установ



Національний банк веде Республіканську книгу реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ.

Комерційні банки набувають статусу юридичної особи з часу їх реєстрації в Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ.

Іноземні банки можуть здійснювати банківські операції тільки після їх реєстрації в Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ. ( Стаття 18 із змінами, внесеними згідно із Законом N 4033-12 від 25.02.94 )

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes