Античність у поетичних творах Яра Славутича, Детальна інформація

Античність у поетичних творах Яра Славутича
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Література
Автор: CoolOne
Розмір: 26.8
Скачувань: 2077
Її вірші, які критика, зокрема Ю.Ковалів, називає "приватними листами світові", розкривають образ вольової людини, життєлюба; таять у собі суто жіночі інтонації.

Роль жінки у суспільстві, в житті нації – одна з головних тем лірики О.Теліги. Це не бездіяльна істота, не рабиня, це нова особистість – вольова, незалежна, цілеспрямована натура, яка ставить перед собою мету і впевнено спрямовує свої сили:

Коли ж зійду на кам'янистий верх

Крізь темні води й полум'яні вежі –

Нехай життя хитнеться й відпливе,

Мов корабель у заграві пожежі.

У віршах О. Теліги розкривається яскравий образ вольової людини, відданої ідеям національного відродження України, життєлюба, фундатора загальнолюдських цінностей. Власне, у цьому й полягав сенс життя нескореної поетеси. Зразком таких поезій можуть бути вірші "Відповідь", "Племінний день", "Безсмертне", "Засудженим".

На конкретних прикладах життя і творчості славетної поетки учитель допоможе учням усвідомити героїку життя українських поетів-емігрантів. Олена Теліга стояла на межі, де закінчується спокій, сірість буднів і починається справжня боротьба:

Заметемо вогнем любови межі, Перейдемо убрід бурхливі води.

Героїзм як найвища чеснота, як взірець людської гідності – це визначальний орієнтир життя і творчості О.Теліги, тісно пов'язаний із боротьбою за національне визволення рідного народу.

Вчитель-словесник під час вивчення творчості Олени Теліги має допомогти своїм вихованцям проникнути в ідейно-художню суть громадянської лірики поетеси, правильно сприйняти та оцінити ці твори, враховуючи індивідуальні особливості сприймання учнями зображених у поетичних творах подій та явищ.

Завдання національного виховання при вивченні поезії митців української діаспори на уроках української літератури полягає не лише в тому, щоб сформувати певні переконання, а й у тому, щоб громадянські почуття стали внутрішньою потребою кожної людини, метою її життя.

( ( Кузьменко О.С., Кузьменко Л.Є., 2001

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes