Про податок на добавлену вартість (20.12.91), Детальна інформація

Про податок на добавлену вартість (20.12.91)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 12.3
Скачувань: 742
N 49, ст.458 )

Стаття 1. Загальні положення

Податок на добавлену вартість є частиною новоствореної вартості на кожному етапі виробництва товарів, виконання робіт, надання послуг, що надходить до бюджету після їх реалізації.

Стаття 2. Платники податку

1. Платниками податку на добавлену вартість є:

а) підприємства та організації, які відповідно до законодавства України мають статус юридичних осіб, включаючи підприємства з іноземними інвестиціями, що здійснюють виробничу та іншу комерційну діяльність;

б) повні товариства, що реалізують товари (роботи) та надають послуги від свого імені;

в) індивідуальні (сімейні) приватні підприємства, що здійснюють виробничу та іншу комерційну діяльність;

г) філіали, відділення та інші відокремлені підрозділи підприємств, що знаходяться на території України і самостійно реалізують товари (роботи) та надають послуги;

д) міжнародні об'єднання та іноземні юридичні особи, які здійснюють виробничу та іншу комерційну діяльність на території України;

е) особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, якщо обсяг реалізації їх товарів (робіт, послуг) перевищує 100 тис. карбованців за рік.

2. Підприємства та організації, вказані у підпунктах "а" - "д" пункту 1 цієї статті, надалі іменуються "підприємства".

Стаття 3. Об'єкти оподаткування

1. Об'єктами оподаткування є обороти по реалізації на території України товарів (крім імпортних), у тому числі виробничо-технічного призначення, виконаних робіт та наданих послуг.

2. Відповідно до даного Закону об'єктами оподаткування вважаються обороти по реалізації всіх товарів як власного виробництва, так і придбаних, а також обороти по:

а) реалізації товарів (робіт, послуг) усередині підприємства для потреб власного споживання, витрати по яких не відносяться на собівартість виробництва (обігу), а також своїм працівникам;

б) реалізації товарів (робіт, послуг) без оплати їх вартості в обмін на інші товари (роботи, послуги);

в) передачі безплатно або з частковою оплатою товарів (робіт, послуг) іншим підприємствам або фізичним особам.

Стаття 4. Оподатковуваний оборот

1. Оподатковуваний оборот обчислюється виходячи з вартості реалізованих товарів, виконаних робіт і наданих послуг. До складу цього обороту податок на добавлену вартість не включається.

При визначенні оподатковуваного обороту по товарах, на які встановлено акцизний збір, до нього включається сума акцизного збору.

При обміні товарами (роботами, послугами) власного виробництва або при безплатній їх передачі оборот, що підлягає оподаткуванню, обчислюється виходячи з вартості кожного товару (роботи, послуги), а при обміні покупними товарами - виходячи з їх купівельної ціни.

При використанні товарів власного виробництва для потреб, не пов'язаних з виробничою діяльністю, оподатковуваний оборот обчислюється виходячи з вартості таких або аналогічних товарів, а в разі відсутності такої вартості - виходячи із собівартості, визначеної на момент здійснення обороту.

При виконанні робіт чи наданні послуг для власних потреб, не пов'язаних з виробничою діяльністю, оподатковуваним оборотом є сума витрат по їх виконанню.

До оподатковуваного обороту вартість зворотної тари не включається. Податок на добавлену вартість підприємствами-виготовлювачами тари сплачується у загальному порядку.

При виготовленні товарів із давальницької сировини і матеріалів оподатковуваним оборотом є вартість їх обробки.

При наданні туристсько-екскурсійних та оздоровчих послуг оподатковуваний оборот визначається як різниця між вартістю путівки і фактичними витратами (оплата транспорту, готелю, ресторану, екскурсій і т. ін.).

2. Для будівельних, будівельно-монтажних і ремонтних організацій оподатковуваним оборотом є вартість виконаних робіт, прийнятих замовниками.

3. При здійсненні підприємствами посередницьких послуг оподатковуваним оборотом є сума доходу, одержаного у вигляді надбавок, винагород, зборів.

4. У підприємств роздрібної торгівлі оподатковуваний оборот при реалізації товарів визначається як різниця між цінами їх реалізації і цінами, за якими вони провадять розрахунки з постачальниками, включаючи суму податку на добавлену вартість.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes