Про вибори народних депутатів України (24.09.97), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (24.09.97)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 55.6
Скачувань: 1459
Р о з д і л I

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Основні засади і принципи виборів

1. Народні депутати України (далі - депутати) обираються громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою.

2. Усього обирається 450 депутатів. З них 225 обирається в одномандатних виборчих округах на основі відносної більшості, а 225 - за списками кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків партій у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі на основі пропорційного представництва.

3. Виборчий процес здійснюється на засадах вільного і рівноправного висування кандидатів у депутати, гласності та відкритості, свободи агітації, рівних можливостей для всіх кандидатів у проведенні виборчої кампанії, неупередженості до кандидатів з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів.

4. Участь громадян України у виборах є добровільною. ( Друге речення частини четвертої статті 1 втратило чинність, як таке, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) на підставі Рішення Конституційного Суду України N 1-рп/98 ( v001p710-98 ) від 26.02.98 )

Стаття 2. Види виборів

Вибори депутатів можуть бути черговими, позачерговими, повторними, а також замість депутатів, які вибули.

Стаття 3. Право громадян України обирати та бути обраними

1. Здійснення громадянами України права обирати і бути обраними не залежить від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

2. Обмеження виборчих прав, що не передбачені Конституцією України ( 254к/96-ВР ), забороняються.

3. Право голосу на виборах мають громадяни України, яким на день проведення виборів виповнилося вісімнадцять років. Кожний виборець має в одномандатному та багатомандатному загальнодержавному виборчих округах по одному голосу.

4. Не мають права голосу і права бути обраними громадяни, визнані судом недієздатними. ( Друге речення частини четвертої статті 3 втратило чинність, як таке, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) на підставі Рішення Конституційного Суду України N 1-рп/98 ( v001p710-98 ) від 26.02.98 )

5. Депутатом може бути обраний громадянин України, який має право голосу, на день виборів досяг двадцяти одного року і проживає в Україні протягом останніх п'яти років.

6. Не може бути обраний депутатом громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

( Частина сьома статті 3 втратила чинність, як така, що не відповідає Конституції України (є неконституційною) на підставі Рішення Конституційного Суду України N 1-рп/98 ( v001p710-98 ) від 26.02.98 )

8. Усі особи, які обрані депутатами, звільняються з роботи чи служби та із займаних посад.

Стаття 4. Проведення виборів

1. Проведення виборів депутатів організовують виборчі комісії, які утворюються і діють у порядку, визначеному цим та іншими законами України.

2. Вибори депутатів є рівними. Громадяни України беруть участь у виборах на рівних засадах.

3. Вибори депутатів є прямими. Депутати обираються безпосередньо виборцями. Голосування на виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців у будь-якій формі не допускається.

Стаття 5. Право висування кандидатів у депутати

Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується ними як шляхом самовисування, так і через політичні партії, виборчі блоки партій, а також збори громадян і трудові колективи у порядку, визначеному цим Законом.

Р о з д і л II

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИБОРІВ

Стаття 6. Порядок призначення виборів

1. Оголошення про початок виборчої кампанії здійснює Центральна виборча комісія відповідно до строків, визначених Конституцією України ( 254к/96-ВР ) та законами України.

2. Чергові вибори відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради України.

3. Позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються відповідно до Конституції України Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes