Про вибори народних депутатів України (24.09.97), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (24.09.97)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 55.6
Скачувань: 1463
4. Рішення про проведення повторних виборів, а також виборів замість депутатів, які вибули, приймає Центральна виборча комісія у випадках і в порядку, передбачених цим Законом.

Стаття 7. Утворення виборчих округів

1. Одномандатні виборчі округи утворюються Центральною виборчою комісією з приблизно рівною кількістю виборців у кожному виборчому окрузі на всій території України за пропозиціями відповідно Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських рад з урахуванням адміністративно-територіального устрою України та компактності проживання національних меншин.

2. Місцевості, в яких компактно проживають окремі національні меншини, не повинні виходити за межі одного виборчого округу. У випадках, коли кількість виборців, що належать до національної меншини, є більшою, ніж необхідно для формування одного виборчого округу, округи формуються таким чином, щоб хоч би в одному з них виборці, що належать до національної меншини, становили більшість від кількості виборців у виборчому окрузі.

3. Орієнтовну кількість виборців у виборчому окрузі, номер, територіальні межі та центри виборчих округів визначає Центральна виборча комісія.

4. Відхилення кількості виборців від середньої по Україні кількості виборців у виборчому окрузі не може перевищувати як правило десяти відсотків. Не допускається утворення виборчих округів з територій, які не межують одна з одною. ( Частина четверта статті 7 із змінами, внесеними згідно із Законом N 194/98-ВР від 24.03.98 )

5. Повідомлення про утворення одномандатних виборчих округів із зазначенням їх номера, центру, територіальних меж та кількості виборців у кожному виборчому окрузі публікується Центральною виборчою комісією у державних засобах масової інформації не пізніш як за 120 днів до дня виборів.

6. Територією багатомандатного загальнодержавного виборчого округу є вся територія України, а його центром - місто Київ. Виборцями цього округу є всі громадяни України, які мають виборче право.

Стаття 8. Утворення виборчих дільниць

1. Для проведення голосування і підрахунку голосів територія виборчих округів поділяється на виборчі дільниці.

2. Виборчі дільниці утворюються окружними виборчими комісіями за поданням Київської, Севастопольської міських рад, районних рад, міських рад у межах території одномандатних виборчих округів, а у разі відсутності таких подань - на підставі пропозицій відповідних міських голів або голів рад.

3. Виборчі дільниці утворюються не пізніш як за 60 днів до дня виборів з кількістю від 20 до 3000 виборців, а у виняткових випадках - з меншою або більшою кількістю виборців.

4. У стаціонарних лікувальних, санаторно-оздоровчих закладах та інших місцях тимчасового перебування виборців, на суднах, які перебувають у день виборів у плаванні, виборчі дільниці утворюються в строк, визначений частиною третьою цієї статті, а у виняткових випадках - не пізніш як за п'ять днів до дня виборів. Такі виборчі дільниці входять до складу виборчих округів за місцем їх розташування або за місцем порту приписки судна.

5. Військовослужбовці голосують на виборчих дільницях, розташованих за межами військових частин. Виборчі дільниці у військових частинах утворюються як виняток з дозволу Центральної виборчої комісії.

6. Виборчі дільниці при представництвах України за кордоном утворюються за поданням Міністерства закордонних справ України відповідно до їх приписки, визначеної Центральною виборчою комісією.

7. Виборчі дільниці є спільними для виборів в одномандатному та багатомандатному загальнодержавному виборчих округах.

8. Рішення окружної виборчої комісії про утворення виборчих дільниць, межі кожної виборчої дільниці, склад і місцезнаходження дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування доводиться до відома населення не пізніш як на п'ятий день після його прийняття.

Стаття 9. Виборчі комісії

1. Вибори організовують і проводять:

Центральна виборча комісія;

окружні виборчі комісії;

дільничні виборчі комісії.

2. Комісії утворюються і діють відповідно до Конституції України, цього та інших законів України.

3. Ніхто не може втручатися у вирішення питань, віднесених до компетенції виборчих комісій, крім випадків, передбачених законами України.

Стаття 10. Утворення виборчих комісій

1. Центральна виборча комісія є постійно діючим державним органом. Комісія є юридичною особою, має печатку із своїм найменуванням і зображенням Державного Герба України. До складу Центральної виборчої комісії входять 15 членів комісії. Верховна Рада України призначає на посаду та припиняє повноваження членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України.

2. Члени Центральної виборчої комісії зі свого складу обирають голову, заступника голови та секретаря комісії.

3. Голова, заступник голови, секретар комісії, а також не менше третини інших членів комісії повинні мати вищу юридичну освіту.

4. Після сформування Центральної виборчої комісії відповідно до цього Закону її персональний склад протягом року не можна змінювати більш як на одну третину.

5. Кожна політична партія, виборчий блок партій, список кандидатів у депутати яких зареєстровано для участі у виборах, може на період виборчої кампанії делегувати одного представника до Центральної виборчої комісії для участі в її засіданнях з правом дорадчого голосу. Представником політичної партії, виборчого блоку партій може бути громадянин України, що має право обирати і не є кандидатом у депутати.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes